10 stvari za kater vaš oftalmolog ve – in bi želel da veste tudi vi

Znano nam je že, da so oči okno v dušo, vendar so tudi okno v raznorazne skrivnosti – skrivnosti katere naši oftalmologi poznajo, mi pa najpogosteje ne… Malenkosti, katere razlikujejo modre od rjavih in zelenih oči skrivajo veliko več od drobnih informacij, ne samo o zdravju oči i dobrem vidu, temveč o našem celotnem zdravju.

Delo na računalniku, v nasprotju z splošnem mišljenju, ne škoduje očem

“Računalniki ne izzivajo fizično bolečino v očeh ali kakršnokoli medicinsko škodo”, pravi dr. Douglas Rhee, predsednik Oddelka za oftalmologijo in znanost o vidu na univerzni klinični bolnici Case Medical Center v Clevelandu, Ohio. Vendar, pravi, strmenje v ekran lahko privede do naprezanja oči, kar povzroča njihovo utrujenost in začasno zameglitev vida. Zaradi tega bi morali pogosto narediti kratek predah od računalnika.

Dr. Mark Fromer, oftalmolog v Lenox Hill bolnici v New Yorku in voditelj operacij očesa za New York Rangerse, priporoča počitek oči vsakih 20 minut z gledanjem v daljavo 2 do 5 minut in zapiranjem oči, kar jih bo navlažilo z naravnimi solzami.

Nošenje očal vaše oči ne naredi šibkejšim

“Pogosto me to vprašajo, toda to je samo mit”, pravi Fromer. “Edina stvar, ki se dogaja z očali je, da vidite bolje.” Kako pogosto pa morate menjati očala? To je v glavnem odvisno o vaše starostne dobe, razlaga Former. Starejši kot ste, manj pogosto bi morali menjati svoje očalne leče. Pravilo bi lahko bilo sledeče: menjanje očal enkrat letno, če ste tinejdžer ali mlada odrasla oseba, enkrat v dveh letih, če ste starejši od tega. Znaki, ki vas usmerjajo k temu, da je čas za nova očala, vključujejo težave pri branju in prepoznavanju uličnih znakov, zamegljen vid in glavoboli – dodaja Fromer.

Vse oči so pravzaprav enake barve

“Ozadje šarenice je pri vseh ljudi rjava”, razlaga Rhee. “Percepcija modre, zelene ali rjave je odvisna o tem, kako debelo je tkivo šarenice.” Prav zaradi tega je normalno, da nam se barva oči naravno spreminja med odraščanjem. “Edino je zaskrbljujoče, če samo eno oko spremenilo barvo ali če imata obe očesi izrazito različne barve”, pravi in dodaja, da bi takšno stanje lahko kazalo na bolezen. Ljudje s svetlejšimi barvami oči, posebej tisti evropskega porekla, imajo večjo verjetnost razvijanja resnega toda zelo pogostega stanja, znanega kot makularna degeneracija, ki je glavni vzrok izgube vida in vključuje propadanje središčnega dela mrežnice. Z druge strani, tisti iz Afrike ali Latinske Amerike (kjer ima večina temnejše oči), imajo večje tveganje obolenja od glavkoma.

Preživljanje časa na odprtem pomaga pri tveganju od razvoja kratkovidnost zaradi branja pri otrocih

“Čeprav je branje povezano z izzivanjem kratkovidnosti pri otrocih, je prav tako dokazano, da preživljanje časa na odprtem zmanjšuje to tveganje”, pravi Rhee. “Torej, berite knjige, zatem pa se pojdite igrat ven.” Ne vemo zakaj je temu tako, čeprav so znanstveniki predpostavljali, da bi to lahko bilo zaradi večje intenzitete svetlobe zunaj kot notri, ki izziva ločenje več kemičnega dopamina v mrežnici. To lahko prepreči oko pred rastjo v smeri, v kateri se razvija pri ljudeh, ki so kratkovidni. Druga možnost? Vitamin D v soncu, za katerega se meni, da je dober za zdravje in vid oči.

Oči se sušijo med zimo, tako kot koža

Če imate občutek, kot da so vam oči polne peska, če so v zadnjih časih rdeče ali nadražene, so verjetno postale suhe kot posledica ohladitve, pravi Rhee. “Količina solz na površini očesa je funkcija očesa, ki kaže na to koliko se tekočine izloča v primerjavi s tekočino, ki izhlapeva ali se izloča. Ko je zrak bolj suh, se izhlapevanje dogaja hitreje.” Predlaga postavljanje vlažilcev zraka v spalnici, podmazovanje oči z umetnimi solzami in pitje veliko vode, da ostanete hidratizirani.

Nikoli ne bi smeli iti v posteljo s kontaktnimi lečami

Ne naredite tega, tudi če vam na embalaži piše, da je to v redu, opozarja Rhee. “To povečuje tveganje pred komplikacijami in infekcijami v očesu, kar je lahko nevarno za vid.” Fromer pravi, da je dobra higiena odločilna za uporabo kontaktnih leč – pranje rok pred stikom z lečami, nočno potapljanje leč v dezinfekcijske raztopine in izredno čista škatlica v kateri jih čuvate.

Šminka lahko povzroči poškodbe očesa

Naslednjič, ko se odločite za potemnitev in podaljšanje trepalnic, bodite zelo pazljivi. “Vidim veliko poškodb očesa s krtačkami za maskaro – ljudje si z nepazljivim ravnanjem popraskajo roženico”, pravi Fromer. “Včasih pa tudi vidi ostanke šminke, ujete pod zunanjim slojem očesa.” To se lahko zgodi, ker celice na zunanji strani očesa včasih zajamejo delce šminke in nadaljujejo rasti okrog njih, razlaga. Zdravilo? Antibiotične kapljice in povoj za oko (toda brez skrbi – to je relativno redek pojav).

Kajenje lahko resno poškoduje vid

“Kajenje povečuje tveganje pred makularno degeneracijo – vodilnega vzroka sleposti pri ljudeh evropskega porekla v ZDA”, pravi Rhee. Zakaj in kako ima cigaretni dim tako potencialno velik vpliv na vid? “Kajenje poškoduje male krvne živce v mrežnici in vidnem živcu, kar lahko privede do izgube vida”, razlaga Fromer. Nikoli ni prepozno nehati kaditi.

Vaše oči lahko odkrijejo tudi druge zdravstvene probleme

Vaše oči lahko kažejo znake celega niza zdravstvenih stanj, ki so po navadi opaženi na rutinskem pregledu vida pri oftalmologu, vključujoč bolezni srca (označene z nenavadnim formiranjem razvejanja krvnih žil v očesu ali spremembah v širini žil), rak ali tumorje (simptomi lahko vključujejo različne velikosti zenic, upogib ali sproščene veke ter spremembe v strukturi očesa), probleme s ščitnico (izbočene oči so očiten znak) ter celo HIV in druge avtoimunske bolezni (otekanje in krvavenje mrežnice je eden od najpogostejših simptomov, čeprav se to dogaja samo v zelo poznih fazah nezdravljenega HIV-a/AIDS-a in drugih bolezni imunskega sistema).

V nekem trenutku bo vsak dobil mreno in vsi bodo potrebovali kontaktne leče, očala in operacije očesa

“Naravna leča v očesu je bistra, tod bolj kot smo stari, ona postaja rumena ali pa včasih bela”, pravi Fromer, kar pomeni, da je naravna transparentnost v očeh izgubljena – to se imenuje mrena. Sončna očala z UV zaščito bodo upočasnila napredovanje ali razvoj mrene, zaradi česa jih obvezno nosite. Kar se tiče neizogibne izgube vida, vsi moramo upati na najboljše, ker ne obstaja nič kar lahko naredimo, da bi zmanjšali tveganje, pravi Fromer, čeprav je genetika sestavni del tega. Stvar, katero lahko naredite, da prestavite izgubo vida? Preživljajte več časa zunaj. Kot velja za otroke, odrasle osebe, ki vodijo športen način življenja ali preživljajo več časa zunaj, imajo praviloma boljši vid in preložijo nakup očal, kontaktnih leč ali odhod na korektivno operacijo oči na pozneje.

 

Prevzeto iz: www.yahoo.com, Avtor: Catherine Donaldson-Evans