11 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli početi s kontaktnimi lečami

Z uporabo leč, lahko vaše oči privedete v nevarnost, da se tega sploh ne zavedate… Navajamo 11 stvari, katere nikoli ne bi smeli početi z vašimi lečami.

1. Onemogočite jim kontakt z vodo…

Voda v bazenu, jezeru, morju, ali celo v vašem domu ni sterilna in lahko resno ogrozi čistočo vaših leč. Mehke kontaktne leče, ko so vlažne, lahko spremenijo obliko, kar pa lahko v določenih primerih povzroči mikro abrazije na roženici. Če to ni dovolj zastrašujoče, v primeru, da vam na lečo prispe neprijetna ameba Acanthamoeba, ki lahko živi celo v klorirani vodi, se bo ta, s pomočjo mikro abrazij, vkopala v vašo roženico in povzročila zaskrbljujočo infekcijo.
Čeprav je ta infekcija zelo redka, jo je zelo težko diagnosticirati, vodi pa k popolni izgubi vida. Celo če niste izpostavljeni tej strašni amebi, obstajajo druge bakterije v vodi, ki jih raztopina za leče ne more odstraniti. Potapljanje z lečami je popolnoma prepovedano, če pa ste strastni plavalec, priporočamo očala za plavanje, ki se lahko izdelajo za vašo dioptrijo.

2. …ali s katerokoli drugo tekočino

Dotik s kontaktnimi lečami zahteva izključno suhe roke. Nasploh, ne dovolite, da se bilo kaj dotakne vaših leč, če ni izrecno navedeno, da je namenjeno uporabi za kontaktne leče. Uporabljajte raztopila in kapljice, ki so primerne in varne za uporabo.

3. Ne vstavljajte jih pred redno jutranjo rutino…

Čeprav je lepo biti zmožen prebrati navodila na embalaži šampona, leče ne bi smeli vstaviti pred tuširanjem ali umivanjem obraza, saj tvegate, da bodo leče izpostavljene vodi. Prav tako bi morali počakati z vstavljanjem leč dokler ne opravite sušenje ali lakiranje las, saj vse to lahko izsuši vaše leče.

4. …vstavite pa jih pred nanosom ličil na obraz

Leče se vstavljajo pred ličenjem z maskaro in tušem za oči. Če imate po končanem ličenju na rokah ostanke ličila, pazite da ne končajo na lečah. Izogibajte se vodoodpornim ličilom, saj se olja, ki se nahajajo v njih, ne morejo odstraniti z leč samo s trepanjem. To bi lahko povzročilo zameglitev ali poškodbo površine leče. Celo, če lečo kasneje operete z raztopino, ta ni namenjena za čiščenje takšnih olj in jih ne bo mogla v popolnosti odstraniti.
Maskare ne bi smeli nanašati od korena trepalnice, saj je tako bolj verjetno, da bo ličilo končalo v očesu. Namesto tega, jo nanašajte od sredine proti vrhu. Prav tako, ni zaželeno nanašati tuš na notranji del veke.

5. Ne spite z lečami (razen če vam je zdravnik dovolil)

Spanje z lečami lahko privede do infekcije. Če nosite leče, verjetno veste, ali lahko spite z njimi, toda tisti, ki ne smejo, se pogosto ne zavedajo do česa lahko to privede. Glede na to, da med spanjem ne trepate, pod lečami ne nastajajo solze in posledično, oko ne dobiva dovolj kisika, kar olajša nastajanje infekcije. Spanje z lečami lahko privede do komplikacij kot so vnetja rožnice ali stanja, znanega kot akutno rdečilo povzročeno s kontaktnimi lečami.

6. Ne dotikajte leče z umazanimi rokami

Znano nam je, da ne smemo dotikati oči z umazanimi prsti. Prav tako, se ne smemo z umazanimi rokami dotikati leč, zaradi možnosti prenosa bakterij, olj in ostalih škodljivih snovi. Pred uporabo leč, vedno temeljito operite in posušite roke.

7. Leča vam je padla na tla? Ne dajajte jo v usta, potem pa v oko

Ni neobičajno, da leča pade iz očesa na tla, toda najslabše kar lahko potem naredite je, da jo vrnete nazaj v oko – četudi zaradi tega nekaj časa ne boste videli. Ko najdete izgubljeno lečo, jo ne izpirajte z vodo iz pipe in nikakor ne dajajte v usta. Idealna rešitev je zamenjava leč z novim parom. Da se izognete takšnim situacijam, vedno nosite s seboj rezervni par leč ali očala.

8. Ne vstavljajte lečo, če je poškodovana

Razen izjemne neudobnosti, obstaja še bolj resen razlog, da takoj vržete poškodovano lečo. Poškodovani rob leče lahko popraska vašo roženico. Glede na to, da leča ne bo imela enako obliko, ne bo pristajala vašemu očesu kot prej, zaradi česa je bolj verjetno, da se bo premikala in še bolj poškodovala.

9. Ne uporabljajte predolgo isto škatlico za leče

Škatlica za leče zahteva enako pozornost kot same leče. Z namenom prevencije zbiranja bakterij in glivic  v škatlici, jo redno izpirajte z raztopino, potem pa pustite odprto in obrnjeno navzdol, da jo popolnoma posušite. Nikakor jo ne perite z vodo iz pipe – zaradi že omenjene Acanthamoeba okužbe – in ne zapirajte jo takoj po izpiranju, ker bo to ustvarilo vlažno okolje, primerno za razvoj bakterij. Če ne upoštevate teh pravil, bi lahko kot rezultat dobili še bolj umazano škatlico, kot je bila pred »čiščenjem«.

10. Ne nosite jih predolgo

Samo zato, ker z lečami še vedno dobro vidite, ne pomeni, da bi jih morali nositi dlje, kot je predpisano. Če svoje enodnevne ali tedenske leče nosite dlje kot mesec dni, lahko v najslabšem primeru pride do resnih komplikacij, kot je poškodba roženice ali celo izguba vida. Dnevne leče za enkratno uporabo so izdelane iz tanjšega materiala, kot kontaktne leče za daljšo uporabo, in niso oblikovane, da bi omogočile zadostno količino kisika in vlažnost vašemu očesu.

11. Ne nosite jih, če čutite, da nekaj ni v redu

Če se vaše oči ne počutijo prijetno, takoj obiščite zdravnika. Če občutite kakršnokoli bolečino ali rdečico v očeh, odstranite leče in se posvetujte s strokovnjakom. Tako boste lahko pravočasno reagirali v primeru resne okužbe.

www.mentalfloss.com, Avtor: Shaunacy Ferro