BELOČNICA (sclera)

Beločnico sestavlja večji, zadnji del fibrozne ovojnice zrkla. Njena zunanja površina je konveksna in pokrita s fascialnim ovojem (vagina s. fascia bulbi) in potem še z veznico (tunica conjunctiva bulbi). Notranja površina je konkavna in ustreza žilnici (chorioidea).

Beločnica je čvrsta, neelastična, belkasta in neprosojna opna debeline od pol do enega milimetra. Ima obliko žoge prerezane na sprednjem delu. V to veliko krožno odprtino se uvleče periferni rob roženice. Poleg te odprtine se na beločnici nahajajo tudi manjše odprtine za prehod živcev in krvnih žil.

Beločnica je sestavljena iz vezivnih in elastičnih vlaken, ki se s starostjo spreminjajo. Pri otrocih je več elastičnih, pri starejših pa več fibroznih vlaken.

Z notranje strani se nahaja žleb (sulcus sclerae internus), ki ni popolnoma zaprt. Prekriva ga mrežasto tkivo, imenovano trabekulum (trabeculum corneosclerale). V žlebu se nahaja Schlemmov kanal, prav tako tudi zbirni kanalčki (Sondermann), ki imajo pomembno vlogo pri primarnem glavkomu odprtega komornega kota.

Vezivne lamele beločnice se raztezajo v vse smeri, kar ji daje čvrstost in neprosojnost. Beločnica ščiti notranjost očesa in skupaj z uveo omogoča prodiranje svetlobe le skozi zenico. Na zunanjem delu se nanjo pripenjajo zunanje očesne mišice, na notranjem pa suprakorioidne lamele, ki sodelujejo pri akomodaciji.