Čip, ki slepim daje upanje

Umetna električna mrežnica slepim vrača upanje…

V zadnjih desetih letih je dosežen velik napredek v zdravljenju bolezni mrežnice/retine, ki oblaga notranjost očesa in preko vidnega živca pošilja sliko v možgane. Pri boleznih mrežnice sta center za vid v možganih in vidni živec ohranjena, vendar je mrežnica izgubila svojo funkcijo, saj so fotoreceptorji propadli. Pred kratkim je izumljena umetna elektronska mrežnica – čip, ki slepim vrača upanje.

Doc. dr. sc. Ratimir Lazić iz Specialne bolnice za oftalmologijo Svjetlost, se je vrnil z letnega sestanka Ameriškega združenja retinalnih specialistov, ki se je odvijal v San Franciscu. Tam se je imel priliko pogovarjati s kolegom dr.  Markom Hamayunom, ki je pravkar postal predsednik združenja. Dr. Hamayun je konstruiral prvi “električni čip” ali elektronsko mrežnico, ki se vgrajuje ljudem, ki so izgubili vid, zaradi podedovane bolezni retinopatije pigmentoze.  

Zaradi propadlih fotoreceptorjev mrežnice, oseba več ne more videti, čeprav sta funkciji vidnega živca in centra za vid ohranjeni. Čip, vgrajen na očesno ozadje, na nek način prevzema funkcijo fotoreceptorjev in simulira očesni živec. Električne diodice proizvajajo električni tok in odvisno o tem, katere diodice so podražene, se ustvarja slika oblik in kontur ter se prenaša v možgane. Elektronski čip je možno podražiti na dva načina – direktno, s sliko, ki prihaja v oko, torej na foto-občutljive diode ter indirektno, z nošenjem očal, v katere je vgrajena mini kamera. Slika iz kamere se prenaša brezžično do čipa, ki potem z električnimi diodami podraži očesni živec.

Čeprav je direkten način naravnejši, on zahteva popolno prozornost, tako roženice, kot leče in steklovine, kajti samo takrat lahko slika podraži diode. Ko sliko naredi kamera, prozornost ni pomembna. Trenutno je za uporabo odobren samo indirekten čip, poimenovan Argus II. Čeprav je slika, katero pacient na tak način dobiva zelo skromna (vidijo se samo konture in silhuete), to predstavlja velik napredek v oftalmologiji in prispeva k varnosti gibanja slepe osebe. Prvič se je doseglo, da osebe z retinopatijo pigmentozo spregledajo.

Prevzeto iz: http://magazin.hrt.hr/