EKSOFTALMUS (PROPTOZA)

Gre za nenormalen pomik zrkla iz očesne votline; izbuljenost.

Možen vzrok nastanka eksoftalmusa je prirojena malformacija lobanje (kraniostenoze). Pridobljeni eksoftalmus je posledica povečanja vsebine orbite. Akutni eksoftalmus nastane zaradi nenadnih motenj v krvnem in limfnem obtoku (retrobulbarno krvavenje, zastoj vene, vazomotorno-alergijski edem) ali vnetja vsebine orbite (celulitis, tromboflebitis, periostitis, tenonitis). Kronični eksoftalmus nastane s počasnim in postopnim povečanjem vsebine orbite (kronična vnetja, psevdotumorji, tumorji, paraziti). Posebna vrsta je endokrini eksoftalmus pri hipertireozi: najpogosteje je tireotoksičen, razvija se počasi, pri strumektomiranih ljudeh se lahko pojavi progresivni tireotropni ali maligni eksoftalmus.

Vrste:

Tireotoksični eksoftalmus

Prisoten je samo pri akutni bolezni s kliničnimi simptomi – oči so izbuljene in delujejo prestrašeno.

Tireotropični eksoftalmus

Pojavlja se kot progresivni maligni eksoftalmus in nastane po operaciji ščitnice. Pojavi se eksoftalmusna oftalmoplegija (paraliza možganskih motoričnih živcev; okulomotorius, trohlearis, abducens) in povišan očesni tlak, kar lahko privede do luksacije zrkla, edema veke, kemoze, epifore in lagoftalmusa.

Zdravljenje:

Zdravljenje eksoftalmusa je vzročno. Pri karotiko-kavernoznih fistulah se izvaja pulzacijska terapija eksoftalmusa in je izključno kirurška.

Zdravljenje hipertireoze s tireostatiki, lokalnimi steroidi, diuretiki.