Enodnevne leče

 

Enodnevne kontaktne leče so idealna rešitev za osebe z aktivnim življenjskim slogom…

 

Odlične so za osebe, ki uporabljajo dioptrijska očala, kontaktne leče pa bi želeli uporabljati le pri športnih in drugih aktivnostih, kjer bi jih očala utegnila ovirati.

Prednosti enodnevnih kontaktnih leč

 

  • Enodnevne leče ne zahtevajo nikakršne dodatne nege. Ne potrebujejo tekočine za čiščenje in vzdrževanje, kakršno potrebujejo ostale vrste kontaktnih leč.
  • Ni vam treba razmišljati, koliko časa že nosite isti par leč. Enostavno si jih zjutraj vstavite, zvečer pa zavrzite.
  • V kolikor leč ne uporabljate več kot dvakrat tedensko ali nekaj tednov v letu, enodnevne leče ne predstavljajo večjega finančnega bremena ob sočasni uporabi kontaktnih očal.
  • Prikladne so v situacijah, v katerih bi lahko prišlo do nabiranja umazanije na leči in posledične očesne infekcije, npr. v bazenih.

 

 

Tveganja povezana z uporabo enodnevnih leč

V kolikor se držite navodil, ki vam jih je podal očesni specialist, nošenje enodnevnih leč ne predstavlja praktično nobenega tveganja. Upoštevati pa je potrebno osnovno higieno pri rokovanju z lečami ter redne termine kontrolnih pregledov.

 

Kako izbrati enodnevne kontaktne leče

Da bi lahko izbrali pravi tip enodnevnih kontaktnih leč, moramo obvezno obiskati optometrista ali oftalmologa. Pregled za enodnevne kontaktne leče je enak, kakor za ostale tipe mehkih kontaktnih leč.

 

  • Specialist oceni zdravje vaših oči, določi ostrino vida ter ostale parametre, ki so potrebni za izbiro kontaktnih leč.
  • Nato vam, v skladu z izmerjenimi vrednostmi, svetuje pri izbiri pravega tipa leč.
  • Po vstavitvi poskusnih kontaktnih leč specialist s pomočjo mikroskopa preveri pravilen položaj leče v očesu ter vas nauči rokovanja z lečami pri vstavitvi in odstranjevanju.

 

Pri enodnevnih kontaktnih lečah velja enako pravilo kot pri ostalih tipih leč – če določen tip leč odgovarja vašemu znancu, to še ne pomeni, da bo isti tip ustrezal tudi vašim očem. Prav zato je obisk pri oftalmologu pred samo uporabo leč obvezen, saj se ob uporabi neustreznih leč lahko pojavijo različne zdravstvene težave (npr. infekcije,…).

Povzeto po: www.optometrija.net