HALACIJ (CHALAZION)

Chalazion je kronično vnetje Meibomove žleze zaradi zamašitve njenega izvodila na robu veke. Pogosto se pojavlja na več mestih in je pogostejši pri odraslih.

Žleza se poveča brez znakov vnetja, pacient običajno poišče zdravniško pomoč, ker opazi spremenjeni videz veke (majhna podkožna kroglica). Če veko obrnemo, vidimo lokalno pordelo veznico nad odebeljeno žlezo.

Simptomi:

Oteklina na veki, povečana občutljivost veke, občutljivost na svetlobo, ‘težka’ veka.

Zdravljenje:

Primarno zdravljenje je, da za 10 do 20 minut, najmanj 4 krat na dan, položite topli obkladek na obolelo mesto, da bi se zmehčala vsebnost maščobe. Chalazion se težko pozdravi brez kirurškega posega. Najpogosteje se izvede majhna operacija, s katero se odstrani vsebnost maščobe skupaj s kapsulo. Če vlaknata kapusla ostane, se lahko na istem mestu zopet pojavi chalazion. V primeru več ponovitev na istem mestu je potrebno pri operaciji poslati vsebino na patološko analizo, ker se lahko, čeprav zelo redko, patološko diagnosticira maligni tumor celic lojnih žlez (carcinoma sebaceum). Chalazion se operira z notranje strani veke, tako da ni brazgotine.