Kaj morate vedeti o glavkomu?

Podatki National Eye instituta so pokazali, da polovica od skoraj 3 milijonov Američanov, starejših od 40 let, trpi za glavkomom in tega sploh ne vedo.

Kako je to mogoče?

Glavkom je eden največjih misterijev v oftalmologiji. Zajema skupino bolezni, ki poškodujejo očesni optični živec in lahko povzročijo izgubo vida in slepoto. Odkrije se ga le z obsežnim pregledom oči. Bolezen ne daje nobenih zgodnjih opozorilnih znakov, v začetku ni niti občutka nelagodja niti zamegljenega vida.

Poleg tistih, ki imajo družinsko zgodovino glavkoma ali diagnosticiran visok očesni tlak, sta največji rizični skupini Afroameričani, starejši od 40 let, in Latinoameričani, starejši od 60 let. Druge skupine tveganja vključujejo osebe, ki:

  • so močno kratkovidni
  • imajo dijabetes, diagnozo hipertenzije ali so dolgotrajni uporabniki steroidov ali kortizola
  • so doživeli resno poškodbo ali travmo v očesu
  • imajo povečane optične živce.

 

Kako se to zgodi?

Obstaja več vrst glavkoma, vendar pri najpogostejši obliki, poznani pod imenom glavkom odprtega kota, se bolezen prične z nabiranjem tekočine, ki povišuje pritisk v enem ali obeh očesih. Povzroča počasno zamašitev očesnih kanalov – podobno kot pri zamašenem odtoku umivalnika. Tlak, ki ga povzroči nabrana tekočina, poškoduje optični živec, snop živčnih vlaken, ki pošilja slike v možgane. Najprej prizadene periferni vid. Ko se glavkom razvija, izgubo vida vse bolj občutimo, saj se obseg vida zožuje na “tunelski vid”, stanje, kjer ste zmožni videti le naravnost. Če stanje ni pod nadzorom, lahko glavkom povzroči resno in trajno izgubo vida ali popolno slepoto.

glaucoma-pressure

Dobra novice je, da če se glavkom odkrije v zgodnjem stadiju, lahko zdravniki nadzorujejo pritisk z zdravili ali z operacijo in na ta način upočasnijo napredovanje bolezni.

Celovit pristop

Vodja oddelka za glavkom in mreno v očesnem centru Moran, dr. sc. Alan S. Crandall, pri ocenjevanju glavkoma proučuje bolnika v celoti, ne le oči. “Vsakega pacienta je treba obravnavati posamezno in se zavedati, da ima vsak od njih bistveno drugačne težave. Zaradi tega prisegam na sodelovanje s svojimi pacienti, ki trpijo za glavkomom”.

Crandall poziva bolnike z glavkomom in zdravnike na odprti dialog, da bi v celoti preučili bolnika in s tem pravilno ocenili njegovo stanje – od smrčanja in kako lahko težave s spanjem vplivajo na oči, do diabetesa in možnosti, da pacienti sami sebi vkapavajo zdravilo za glavkom. Crandall pravi: “Če trpite za hudim artritisom in živite sami pomeni, da si ne zmorete sami vkapavati kapljic v oči. Vaš zdravnik mora o tem biti obveščen! Če ste odkriti in iskreni glede vašega splošnega zdravja, vam lahko pomagamo, da lažje nadzorujete očesni pritisk. Vse dokler ne odkrijemo boljšega načina zdravljenja, je obvladovanje te bolezni vseživljenjski proces”

 

www.healthcare.utah.edu