Kako očala izboljšajo vid?

Samo predstavljajte si, kako je izgledalo življenje milijonov ljudi, še preden so iznašli očala. Če bi v tistem obdobju bili kratkovidni, ne bi mogli videti oblakov, oddaljenih hribov in leta ptic. Danes lahko kratkovidneži vidijo isto, kot ljudje z normalnim vidom, zahvaljujoč očalam z ustrezno dioptrijo.

Začnimo z zelo enostavnim primerom: vidimo zato, ker svetloba vstopa v oči in pade na mrežnico, ki je občutljiva, kot film iz fotoaparata. Če svetloba pade za ali pred mrežnico, nismo zmožni dobro videti. Zato je v očesu leča, ki lomi svetlobo, da ta pade na ustrezno mesto.

Ko zdrave oči gledajo oddaljene predmete, slika vedno pade na mrežnico. Če isto oko gleda bližnje predmete, npr. v oddaljenosti 5.5 metra, slika pade za mrežnico. Zato se očesna leča prilagaja, kar pomeni, da se ena določena mišica krči in spreminja obliko leče, njeno izbočenost. Zaradi tega slika zopet pade na mrežnico in oko jasno vidi predmet.

Obstajata dva dejavnika, ki lahko onemogočita tovrstno prilagajanje. Prvo, s staranjem leča izgublja elastičnost. Leče niso več zmožne spreminjati svoje oblike, zato tudi ne morejo ustvariti prave slike. Drugo, nekateri ljudje se rodijo prekratkimi ali predolgimi zrkli. Tisti s prekratkimi zrkli so daljnovidni. Oni so sposobni videti oddaljene predmete, da pa bi videli predmete na blizu, se morajo njihove leče zelo prilagajati. Včasih se leče me zmorejo dovolj prilagoditi, da bi ustvarile sliko na mrežnici. Zato morajo ti ljudje nositi očala. Očala popravijo tisto, kar njihova leča ne zmore. Skozi očala se slika ustvarja na mrežnici, zato se očesne leče ne rabijo prilagajati.

Kratkovidni ljudje imajo predolgi zrkli. Slika se ustvarja pred mrežnico in je zamegljena. Vendar si kratkovidna oseba sama ne more pomagati. Če mišica s krčenjem prilagodi lečo, bo to sliko le še bolj pomaknilo naprej. Take osebe zato nosijo očala, ki pomikajo ustvarjanje slike nazaj po mrežnici, kar omogoči jasen vid.

Vse o očalih izveste tukaj

Povzeto po: www.kako.hr