Kako poiskati idealna dioptrijska očala?

Pri izbiri dioptrijskih očal je potrebno biti pozoren na obliko obraza in barve okvirjev, ki bodo čim bolj pristajale obrazu…

Mnogi, ki imajo težave z vidom, smatrajo nošenje očal kot nekaj slabega in neprivlačnega. A resnici na ljubo, časi ozkega izbora očalnih okvirjev je že zdavnaj mimo. V samih začetkih so okvirji izgledali nerodno, neprivlačno, bili pa so tudi dosti težji od današnjih.
Torej, v kolikor ste se končno opogumili in obiskali okulista, ki vam je pojasnil, kako morate nositi očala, ne oklevajte, temveč se pripravite za razgledovanje po izložbah, da bi našli pravi okvir zase.
Ob nakupu na glejte na ekskluzivnost modela, temveč si pozorno oglejte okvir, ki mora biti narejen iz čvrstega, toda lahkega materiala.
Sončna očala večina žensk kupuje z obzirom na trend, kar pa ne velja vedno za dioptrijska očala. Tu ni pomemben trend, ampak to, da okvirji lepo sedejo in se prilegajo vašemu obrazu.

Osebam svetlejše polti pristajajo okvirji svetlejših barv

Pozornost je treba posvetiti tudi barvi polti. Npr. osebam svetlejše polti ponavadi na odgovarjajo brezbarvni sli črni okvirji, bolj pa jim pristajajo vijolični, modri in rdeči okvirji. Osebe, ki rade na obraz nanesejo večjo količino šminke, bi se vsekakor morale izogniti nakupu brezbarvnih ali svetlih okvirjev.
Osebam, ki imajo ozek obraz, najbolj pristajajo “štirikotna” ali “mačkasta” očala, pogosto pa jim pristajajo tudi vse ostale oblike. Če imate ozek obraz, vsekakor pazite, da okvir ne bo širši, kot je to potrebno. Osebam z ovalnim obrazom odgovarja “štirikotna” oblika očal, pomembno pa je, da se stekla ne dotikajo obraza.
Na oglatem obrazu najbolje izgledajo štirikotna očala, in sicer takšna z odebeljenim zgornjim robom.

Povzeto po: www.javno.hr