Kako se zdravje oči menja z leti

Tako, kot se telo razvija z leti, tako se menjajo tudi naše oči, v določenih obdobjih našega življenja pa podlegajo različnim stanjem…

Otroštvo in najstniška leta

Problemi v razvoju

children-eye-health

Otroci se svojih težav z vidom pogosto ne zavedajo, zato je nujno, da se njihov vid redno preverja. V primeru, da otrok ne nosi zanj potrebnih očal, se mu težave le kopičijo, le-te pa se v prihodnosti težje odstranjujejo. “Če se otroku vid ne izboljša do osmega leta, potem se več nikoli ne bo mogel popraviti v popolnosti, niti s pomočjo očal”, pojasnjuje Omar Hassan, vodja strokovnih del v podjetju Vision Express. “S pravimi očali se bo drastično izboljšala tudi izvedba šolskih obveznosti.”

20e in 30e

Poškodbe vida in sonce

Sonce lahko povzroča razne spremebe v očesu. “Ljudje uporabljajo zaščitne kreme, da bi eyes-on-the-sunzaščitilo kožo pred soncem, zaščiti svojih oči pa posvečajo premalo pozornosti”, pravi Omar. Poleg kože lahko pridobi sončne opekline tudi roženica, kar pa povzroča večje kasnejše težave z vidom – zato moramo nujno nositi sončna očala.

Kratkovidnost

V zadnjih letih je prišlo do velikega porasta števila ljudi, ki so jim dijagnosticirali kratkovidnost – danes je kratkovidnih 27% odraslih, v 1960ih pa jih je bilo le 10%. “Kratkovidnost se enostavno odpravlja z uporabo primernih očal oz. kontaktnih leč, tako lahko naš organ vida normalno deluje dalje”, pravi Omar.

Računalniški vid

“Ekrani sami po sebi ne vplivajo na naš vid – če boste dolgo gledali neko umetniško delo, bo učinek enak”, pravi Omar. “Več, kot bote uporabljali svoje oči, bolj bodo utrujene”. Zato je nujno, da si med delom na računalniku pogosto privoščite pavzo.

40e i 50e

Daljnovidnost

Če se velikokrat znajdete v situaciji, kjer morate časopis od sebe oddaljiti, da bi ga lahko brali, potem je to najvrjetneje znak, da imaste presbiopijo ali starovidnost. To stanje je še posebaj pogosto za 40im letom, tudi pri ljudjeh, ki pred tem nikoli niso imeli težav z vidom.
“Zelo pomembno je, da dobite primerna očala za vašo dioptrijo po preporočilu vašega oftalmologa, saj že končana očala, ki jih lahko kupite v trgovini, vaše težave ne morejo v popolnosti popraviti”, pravi Omar. “Očala s polic so samo različno močna povečevalna stekla, medtem ko očala narejena po meri popravljajo vsako refrakcijsko napako v očesu, kar pomeni da boste videli tudi bolj ostro sliko, in ne samo povečano.”

Suhe oči

dry-eyes

Z leti naše žleze solznice proizvajajo manj solz, kar povzroča suhe in razdražene oči. Ženske so bolj naklonjene k tem problemu, saj je lahko hormonsko pogojen, velik vpliv pa imajo tudi klime, kontaktne leče ter določena zdravila. Še v istem dnevu se lahko oči spremenijo od popolnoma solznih do popolnoma suhih.
“Solzne oči nastajajo takrat, kadar se občutljive točke v očesu izsušijo in zato oči proizvajajo prekomerno količino solz”, pojasnjuje Omar.”Med gledanjem v ekran delajte pogoste pavze ter pogosto utripajte z očmi, da nadoknadite njihovo vlažnost. Če niti to ne pomaga, uporabljajte kapljice za oči.”

60 +

Mrena

Po štiridesetem letu nastopi pri vseh ljudeh nekakšna oblika mrene (zameglitve leče). V večini primerov jo je potrebno le spremljati brez dodatnega zdravljenja.
“V primerjih kjer je mrena napredovala, jo lahko kirurško odstranimo”, pravi Omar. “Gre za eno od rutinskih operacij v moderni medicini in ima zelo visoko stopnjo uspešnosti.”

Senilna makularna degeneracija (AMD)

macular-deg

To je najpogostejša oblika izgube vida v Veliki Britaniji pri ljudeh starejših od 60 let, z dvestotimi novimi primeri dijagnosticiranimi vsak dan. Stanje povzroča postopno izguba središnega vida (tisto kar vidite, ko svoj pogled osredotočite ravno naprej). S starenjem prebivalstva pa je predvideno, da se bo ta številka (200) še podvojila do 2050. leta. “Žal za senilno makularno degeneracijo ne obstaja zdravilo, obstajajo pa injekcije, ki lahko zaustavijo njen nadaljni razvoj”, pojasnjuje Omar. ” Če se ne zdravi, lahko pride do slepote.”

Prevzeto in prilagojeno iz:  www.mirror.co.uk, Avtor: Rosie Hopegood