Kar 40% ljudi nosi dotrajane leče

 

Kako pogosto pacienti menjajo svoje kontaktne leče? Nova raziskava je pokazala, da se kar 40% uporabnikov leč ne ozira na njihov rok trajanja…

 

Študija, ki je zajela več kot 2000 kanadskih uporabnikov kontaktnih leč, je pokazala, da kar 40% uporabnikov ne menja svojih kontaktnih leč v skladu s smernicami proizvajalcev.

Pacienti v raziskavi so nosili različne vrste leč: 45% jih je uporabljalo silikon-hidrogel leče, ki jih je potrebno menjati na vsaka 2 tedna, 39% je nosilo leče, ki naj bi se menjale enkrat mesečno, ostali pa so uporabljali leče za enkratno uporabo, ki jih ni potrebno menjati vsakodnevno. Od vseh naštetih uporabnikov pa se jih kar 40% ne drži navodil proizvajalca glede roka trajanja.

Najpogostejši razlogi za preredko menjanje leč vključujejo izjavi, da so uporabniki “pozabili, kdaj točno morajo menjati leče” in “da so leče predrage, zato se ne držijo povsem proizvajalčevih navodil o ‘pogosti’ menjavi”.

Poleg tega pa je kar 9% sodelujočih od oftalmologa dobilo navodilo, da lahko leče uporabljajo dlje, kot priporoča proizvajalec.

Povzeto po: www.net.hr