Kontaktne leče za Noč čarovnic vas lahko oslepijo!

Če ste razmišljali o nošenju »šaljivih« dekorativnih kontaktnih leč za Noč čarovnic, boste mogoče le preskočili ta dodatek maskiranju. Strokovnjaki svetujejo: lahko vam poškodujejo oči in celo privedejo do slepote!

Kontaktne leče, ki se ne uporabljajo za korekcijo vida, temveč za estetsko spremembo barve oči in katere se lahko kupijo v trgovinah s kostumi, supermarketih ali v podobnih trgovinah, katere niso optični centri, lahko povzročijo poškodbo roženice ali čire na njej, privedejo do vnetij in celo do trajne izgube vida, trdijo oftalmologi ter priporočajo, da se jih izogibate v širokem loku!

»Oko je zelo delikatno področje in vstavljati vanj nekaj, kar je prodal nekdo, ki ni strokovnjak za oči, je zelo nevarno. Z dekorativnimi kontaktnimi lečami bi morali ravnati enako kakor s kontaktnimi lečami za korekcijo vida – upoštevati celovite nasvete kako jih vstaviti v oči in kako potem skrbeti o pacientu«, je odkril očesni kirurg David Allamby iz londonske oftalmološke klinike Focus.

»Leče, ki se uporabljajo v kozmetične namene, zahtevajo popolnoma enak postopek kot leče, ki služijo korekciji vida. To pomeni, da osebe, ki želijo nositi leče, mora poiskati oftalmološki pregled pri zdravniku oftalmologu in edukacijo za nošenje leč. Samostojno nakupovanje leč, brez pregleda in brez predhodnih izkušenj, je v najmanjši meri neresno. Ljudje se ne zavedajo možnih neželenih posledic (konjuktivitis, keratokonjuktivitis, nerozija rožnice ali česa veliko slabšega)”, nam je pojasnila Tanja Tomljanović, dr. med. specialist oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus.

»Obstaja še en potencialen problem, in to je nakup leč preko interneta ali v trgovinah, ki niso specializirani oftalmološki centri. Nasvet vsem: bodite odgovorni do svojih oči in se ne spravljajte v eksperimente, ki imajo lahko zelo neugodne posledice«, je svetovala dr. Tomljanović.

 

Prevzeto iz: www.ordinacija.hr