Kontracepcijske tabletke povečujejo tveganje pred glavkomom

Jemanje, ki traja dlje kot 3 leta je lahko rizično za oči…

Strokovnjakom je dobro znano, da nizka raven estrogena po menopavzi vpliva na povečano tveganje pred glavkomom pri ženskah, toda niso povsem sigurni zakaj. Sedaj so zaključili, da lahko uporaba oralne kontracepcije predstavlja dodaten problem.

 

Ženske, ki jemljejo kontracepcijske table tri leta ali dlje, tvegajo dvakrat več, da se jim razvije glavkom. Gre za očesno bolezen, ki uničuje očesni živec ter lahko privede do slepote.

Ko ženske ne uporabljajo kontracepcijske tabletke, njihova naravna raven estrogena raste in pada, kar pomaga pri preprečevanju glavkoma. Z druge strani, ženske, ki jemljejo tablete proti zanositvi, imajo konstantno raven estrogena, kar lahko privede do omenjene očesne tegobe.

Do tega zaključka so prišli raziskovalci ameriških in kitajskih univerz, ki so analizirali podatke 3400 žena, starih nad 40 let.

»Ženske, ki so jemale oralna kontracepcijska sredstva vsaj tri leta, bi morale oditi na pregled za glavkom, oftalmologi pa bi jih morali podrobneje pregledati, še posebej, če so izpostavljene drugim obstoječim faktorjem tveganja«, svetuje Shan Lin z Univerze Kalifornije v San Franciscu.

 

Prevzeto iz: www.ordinacije.hr