LASERSKA REFRAKCIJSKA KIRURGIJA OČESA

Laserska refrakcijska kirurgija očesa, popularno imenovana »lasersko odstranjevanje dioptrije« ali »laserska korekcija vida«, je naziv za različne postopke, s katerimi se z oblikovanjem roženice očesa korigira dioptrija. Lasersko odstranjevanje dioptrije je v zadnjih 10 letih najpogosteje izvedena oftalmološka operacija v svetu.

VEČ: Vse kar ste želeli vedeti o laserski korekcija vida

Razmišljate o laserski operaciji?

Dve najbolj znani obliki laserske refrakcijske kirurgije sta LASIK in PRK metodi.

LASIK je danes najpogostejša oblika posega, ker neposredno po operaciji daje izvrstne rezultate, študije pa so pokazale, da so pacienti bolj zadovoljni po LASIK metodi, kot po PRK metodi (manjša pooperacijska bolečina in hitrejše okrevanje vida).

Operacija LASIK je zelo kratka in neboleča, sama metoda laserskega odstranjevanja dioptrije pa je sestavljena iz dveh faz. V prvi se oblikuje pokrovček v sloju roženice, v drugi fazi pa se lasersko odstranjuje dioptrija, pokrovček pa se samodejno zaceli. Praviloma se operirata obe očesi naenkrat. Okrevanje je hitro, vid pa se praktično že naslednji dan vrača v normalo.

PRK je metoda, ki se v glavnem uporablja pri nižjih dioptrijah in tanjših roženicah. Pri posegu se odstrani epitel s površine roženice in se direktno z laserjem odstranjuje dioptrija, brez rezanja roženice. V pooperacijskem času, epitel roženice spontano zarašča 2-3 dni. Pri uporabi PRK metode je čas okrevanja nekoliko daljši, obe očesi pa se – tako kot pri LASIK metodi – operirata istočasno. Okrevanje traja tudi 3-4 tedna.

Prednosti PRK metode:

 • lahko se izvaja na tankih roženicah (pod 550 mikronov)
 • pojava suhega očesa je izražena v znatno manjšem odstotku, v primerjavi z LASIK metodo
 • kapljanje umetnih solz traja krajši časa, v povprečju 2-3 meseca

 

MOŽNE KOMPLIKACIJE

Prehodna suhost očesa se pojavlja pri vseh pacientih in traja približno mesec dni. Pacient čuti žuljenje, ima občutek peska v očeh, občutek pa se lajša z rednim kapljanjem umetnih solz, 6-8 krat na dan.

Ostale komplikacije so redke (pri manj kot 2% operiranih pacientov), pokažejo pa se v obliki delne vrnitve dioptrije, vraščanja epitelnih celic pod roženični pokrovček ali pa v obliki mikostrij. Teh komplikacij ni možno predvideti, ker so odvisne od individualnega potenciala celjenja tkiva. Da bi se komplikacije preprečile, je potreben previden izbor pacienta, izčrpna anamneza ter temeljit pregled pred operacijo.

VEČ: Kaj če kihnem v času laserskega odpravljanja dioptrije?

Predsodki o laserskem odstranjevanju dioptrije

V primeru, da ste starejši od 18 let in imate stabilno dioptrijo, ste dober kandidat za lasersko odstranjevanje dioptrije. Lasersko se lahko korigirajo dioptrije v razponu:

 • kratkovidnost do -10,0 dioptrij
 • daljnovidnost do +5,0 dioptrij
 • astigmatizem do 4,0 dioptrije cilindra


VEČ:
Kdo je kandidat za lasersko odstranjevanje dioptrije?

Lasersko odstranjevanje dioptrije ni priporočljivo kandidatom z boleznimi:

 • roženice (keratokonus)
 • glavkomom
 • katarakto (siva mrena)
 • avtoimunimi boleznimi veznega tkiva
 • v nosečnosti ali dojenju


VEČ:
LASIK je lahko varnejši od kontaktnih leč