LASIK je lahko varnejši od kontaktnih leč

Široko razprostranjeno verovanje, ki se je začelo širiti pred sedmimi leti, da je nošenje kontaktnih leč varneje od laserskega odpravljanja dioptrije, začenja pešati…

Vodilni oftalmologi dokazujejo, da pri uporabi kontaktnih leč obstaja več možnosti,da se razvijejo komplikacije, ki skozi čas vodijo k izgubi vida, kot pri osebah, ki lasersko odstranijo dioptrijo. Takrat so izvedene raziskave in zaključeno je, da se pri vsakodnevnemu nošenju kontaktnih leč, več kot 30 let, v 1% primerov pojavlja nekakšna vrsta infekcije očesa, v 0,05% primerov pa se pojavlja izguba vida.

Raziskovalci so izračunali, da se v 0,01% primerov pojavlja bistvena izguba vida po LASIK operaciji. Tedaj so rezultate svoje raziskave javno objavili z obrazložitvijo, da ni potrebno samo predvidevati, da so kontaktne leče varnejše.

To je v veljalo v enem trenutku, toda za povprečnega človeka to sigurno ni več tako. Dokazano je, da je lahko LASIK varnejši od kontaktnih leč.

Torej v primeru, da nosite kontaktne leče, svetujemo, da dobro razmislite kaj je v prihodnosti najboljše za vaše oči. Danes se v svetu milijoni ljudi odločajo za lasersko korekcijo vida.

 

Prevzeto iz: www.oci.rs