Meduze imajo oči podobne človeškim

Posebna vrsta meduze, ki biva v tropskih področjih, lahko zraste od enega do 35 centimetrov (na vsaki strani svojega četverokotnega telesa)….

Par posebnih oči, podobnih našim, pomaga strupeni škatlasti meduzi, da se med plavanjem po oceanu na zaleti v razne prepreke, kar so pokazale zadnje raziskave.
Za razliko od navadne meduze, ki jo nosi morska napetost, o škatlaste meduze aktivni plavalci, ki se lahko zelo hitro zasukajo za 180 stopinj in se spretno premikajo med objekti. Znanstveniki sumijo, da so škatlaste meduze tako okretne zato, ker en par njihovih oči, od skupno 24 oči, odkriva objekte, ki se gibljejo v njihovo smer.
“Zavedajoč se svojega obnašanja so zelo drugačni od navadnih meduz”, je dejal vodja raziskave Anders Garm z univerze Lund na Švedskem.
Oči škatlaste meduze se nahajajo v strukturah v obliki krogel, ki visijo z njihovega četverokotnega telesa. Medtem ko imamo ljudje en par multifunkcionalnih oli, ki prepoznajo barvo, velikost, obliko in moč svetlobe, imajo škatlaste meduze štiri vrste oči s posebnimi funkcijami. Najprimitivnejši par zaznava samo stopnjo svetlobe, drug par oči pa je bolj dovršen in lahko prepoznava barvo in velikost predmeta.
Ene od teh oči se nahajajo na vrhu strukture v obliki krogle, druge pa na dnu, kar meduzi omogoča “ekstremni pogled, kakršnega ima riba, tako da gleda skorajda cel podmorski svet”, je dejal Garm, ki bo predstavil svojo raziskavo na letnem srečanju Društva eksperimentalne biologije na Škotskem.
Da bi testiral, ali so te oči pomagale meduzi v izogibanju preprekam, je Garm postavil meduzo v komoro s pretokom vode in vanjo položil različne predmete, da vidi, če se jim meduza lahko izogne. Meduza se je uspela izogniti predmetom različnih barv in oblik, težave pa so ji povzročali prozorni predmeti.
“Ne more reagirati na predmete, skozi katere vidi,” je povedal Garm.
Ker meduze spadajo v skupino živali, katerim so se prve razvile oči (red Cnidaria), je Garm dejal, da bo razumevanje delovanja njihovih oči znanstvenikom pokazalo, kakšne so bile oči v zgodnji evoluciji.

Avtor: Andrea Thompson, povzeto po LiveScience.com