Nacionalni program za zgodnje odkrivanje slabovidnosti

V znak proslave Nacionalnega gneva ambliopije so v Ministerstvu za zdravje predstavili nov mestni projekt  “Ambliopija” Klinike za očesne bolezni v klinični bolnišnici Sveti Duh…

Gre za največji projekt na področju oftalmologije, s pomočjo katerega se uspešno zdravi slabovidnost. Ambliopija pomeni slabovidnost in je glavni vzrok slepote na enem očesu, da pa bi jo preprečili, je potrebno znake odkriti že v času otroštva. Več o ambliopiji preberite tu.

Zaradi tega so začeli s projektom zgodnjega odkrivanja slabovidnosti, znotraj katerega so prevegledali oči 16 tisočim otrokom v vrtcih v Zagrebu, predstavljen pa je bli tudi prvi svetovni nacionalni register obolelih z ambliopijo.

Ambliopija ili slabovidnost je problem, s katerim ima težave več kot 8 odstotov hrvaške populacije. “Hrvaška je ena od desetih držav na svetu, ki ima Nacionalni program za zgodnje odkrivanje slabovidnosti”, je rekel prof.dr.sc. Mladen Bušić, ravnatelj Klinične bolnišnice Sveti Duh.

206_ambiopija-projekt-768x384Minister za zdravje Milan Kujundžić je iztaknil, da je Hrvaška prva država na svetu, ki je pripravila takšen nacionalni register, vendar pomembneje od tega je to, da bodo zdaj vsi otroci registrirani in tistih 8 odstokov, oz. tri in pol tisoč otrok s slabovidnostjo, bodo sedaj lahko ozdravljeni in bodo imeli normalen vid skozi življenje.

Da bi bil projekt čim bolj uspešen, dr. Bušić spobuja vse starše, da bi na pedijatričnem sistemskem pregledu otroka povprašali še po napotnici za otrokov preventivni pregled pri oftalmologu.

“Naš projekt, katerega smo izvajali na ravni mesta Zagreb 3 leta, je pokazal, da je v populaciji  štiriletnikov 8,1% slabovidnih. S tem projektom, oziroma s tem nacionalnim programom zgodnjega odkrivanja slabovidnosti, je vsem otrokom Republike Hrvaške, katerim se odkrije slabovidnost znotraj tega probnega poskusa, omogočena ozdravitev do sedmega leta starosti. V 90% primerov je ta ozdravitev stoodstotna”, pravi dr. Mladen Bušić.

Tudi v tistih preostalih 10% primerov se da bolezen bistveno omiliti.

Da bi slabovidnost uspešno pozdravili, je bistvenega pomena, da se dijagnosticira v otrokovem četrtem letu starosti. Testiranje je neobleče, zato klinična bolnišnica Sveti Duh vabi vse starše z mladimi otroci na brezplačen pregled njihovih malčkov.

www.radio.hrt.hr

www.prvi.hr