Nenavadni vplivi nosečnosti na vid

Nosečnost lahko povzroča nepričakovane težave vida…

Prvi primer

Pri 25-letnici sta se na obeh očesih v 36. tednu nosečnosti pojavila zamegljeni vid in bleščanje svetlobe.

Oftamološki pregled je pokazal okvaro v zadnjem delu očesa pa tudi otekanje vidnega živca. Drugi testi so še pokazali na visok krvni tlak in na izjemno povišano stopnjo proteinov v urinu.

Raziskovalci z Univerze Mohameda V. v Maroku so odkrili, da je vzrok tega hujša oblika preeklampsije, t.j. zaplet pri nosečnosti, ki povzroča visok krvni tlak in visoko stopnjo proteinov v urinu.

Edina rešitev za preeklampsijo je rojstvo otroka, zato je bila nosečnica napotena na takojšen carski rez. Rodila je dečka, ki je bil kljub nizki porodni teži povsem zdrav. Tri mesece kasneje se je novopečeni mamici povrnil vid, so še potrdili raziskovalci.

Visok krvni tlak je zaradi pojava preeklampsije poškodoval vid, kar je pripeljalo do zamegljenosti. Slika prikazuje notranjost očesa. Črne puščice kažejo krvavitve, vrhovi puščic pa na otekanje optičnega diska. Slika: The New England Journal of Medicine © 2014

Dr. Jill Rabin, vodja ambulantne nege, opstetricije in ginekologije v zdravstvenem centru Long Island Jewish Medical Center v New Hyde Parku, NY, ki ni bila vključena v to raziskavo je pojasnila, da je poslabšanje vida lahko eden od simptomov preeklampsije. (Drugi simptomi so še močni glavoboli, bolečina v zgornjem delu trebuha in nenadno povečanje telesne mase). Simptomi preeklampsije so bodisi zelo subtilni bodisi zelo očitni, je še dodala Rabinova. Če se pri nosečnici pojavi kakršnakoli sprememba vida, še posebej v prvem tromesečju, mora ta nujno obiskati svojega ginekologa.

Drugi primer

Druga raziskava govori o 25-letni nosečnici iz Kanade, ki je po jutranji slabosti v 11. mesecu nosečnosti na očesu opazila temno liso.

Test je pokazal, da so krvne žile med intenzivnim bruhanjem v očesu popokale, kar je privedlo do krvavitve.

Nenehno bruhanje med nosečnostjo lahko povzroča povišanje krvnega tlaka pa tudi povečanje pritiska v očesnih žilah, pravi dr. Netan Choudhry, vodja vitreoretinalne kirurgije na Inštitutu Herzig Eye v Torontu in zadolženi za zdravljenje te nosečnice. Tako povišanje tlaka lahko povzroči pokanje očesnih krvnih žil, kjer kri lahko ‘zastane’ v očesu, še pravi Choudhry.

Intenzivno kašljanje, kihanje ali napenjanje lahko povzročajo pokanje krvnih žil.

Močno bruhanje zaradi jutranje slabosti je povzročilo pokanje krvnih žil. Slika prikazuje krvavenje očesa pred in po ozdravitvi. Slika: The New England Journal of Medicine © 2014

Naše telo lahko tudi samo ‘pozdravi’ tako poškodbo, tako kot npr. modrico, pravi Choudhry. V tem konkretnem primeru je bila poškodba opazovana, vendar terapija zanjo ni bila potrebna, saj se je po petih mesecih sama ‘pozdravila’. V nekaterih primerih je potrebna operacija, kjer v očesu ‘sprostijo’ kri.

Obe poročili sta bili objavljeni februarja 2014 v časopisu New England Journal of Medicine.

Prevzeto iz:  http://www.livescience.com/
Avtorica: Rachael Rettner