Nošenje očal: dejstva in zmote

Morda ste kot otrok slišali nekaj pa temu niste verjeli, ker o tem niste imeli dovolj znanja ali pa vam vsi govorijo, da je nekaj res pa temu težko verjamete. To so najpogostejše zmote o nošenju očal…

Ko enkrat začnete nositi očala, jih nosite za vedno: ZMOTA

Očala z dioptrijo izboljšujejo vid. Ko vidite jasno tudi vsakodnevna opravila postanejo lažja. Očal ne nosite, ker ste od njih odvisni, ampak zato, ker popravljajo refrakcijske napake vida.

Nošenje očal poslabša motnje vida: ZMOTA

Očala so pomagalo za izboljšanje vida. To vam ne bo ustvarilo nobenih dodatnih težav z vidom. Vid z leti naravno slabi, zakaj niso kriva očala, če se vam dioptrija še naprej zvišuje. Redna kontrola oči pomaga prepoznati težavo, ustrezna očala pa omogočijo jasnejši vid.

Nošenje tujih očal slabša vid: DEJSTVO

Kot večina osebnih stvari, tudi očala z dioptrijo niso namenjena deljenju. Če dalj časa nosite napačna dioptrijska očala, vam lahko povzročajo glavobole in slabost. Naročite se na pregled oči, kjer vamo bodo podali usrezno dioptrijo.

Trgovinska očala za branje lahko rešijo težave z vidom: ZMOTA

Očala za branje, kupljena v trgovini, imajo dioptriji na obeh steklih enaki. Večina ljudi s težavami vida pa nima enakih dioptrij na obeh očesih. Posledice nošenja takih očal so glavobolj, prekomerno naprezanje oči in celo slabost.

www.thestandard.com.ph