Nosite leče pravilno in zaščitite svoj vid

 

Menjava kontaktnih leč omogoča več kot le prijeten občutek novih leč na vaših očeh. Menjava je nujno potrebna za zdravje vaših oči. Morda se vam zdi nesmiselno metati stran lečo, s katero še povsem dobro vidite in s katero se dobro počutite. Težave z očmi pogosto ne kažejo zgodnjih simptomov, vid pa se kljub temu postopoma slabša in oči se kvarijo. Da bi se izognili tovrstnim neprijetnostim, moramo leče zavreči še preden se spremenijo njihove prvotne lastnosti. Če se držite razporeda menjave leč, ki vam ga je predpisal zdravnik, se na ta način izognete morebitnim očesnim težavam. Pogosta menjava leč je zdrava za vaše oči. Včasih si je težko zapomniti, kdaj je potrebno zamenjati leče, zato je najbolje, da si razpored menjave leč vpišete na svoj koledar. Dobro je tudi imeti okoli sebe nek vizualni opomnik, ki vas bo vsak dan spomnil na uporabo in nego leč. Na primer – poleg zobne ščetke v kopalnici imejte beležko, ki vas bo spominjala na menjavo starih in svežih leč. Zapomnite se – v kolikor niste prepričani, ali je datum za menjavo leč že mimo ali ne, vedno zamenjajte stare leče s svežimi. Kontaktne leče so medicinski pripomoček, zato jih je kot take treba tudi tretirati. In kot pri vseh medicinskih pripomočkih se je tudi pri lečah potrebno natančno držati navodil, sicer lahko nastopijo težave.

 

  • Kontaktne leče za dnevno uporabo se brez soglasja oftalmologa nikoli ne smejo nositi tudi ponoči. V kolikor to vseeno storite, zmanjšujete očem dotok kisika in zmožnost odpornosti na infekcije.
  • Vedno menjajte leče po napotkih oftalmologa. V kolikor jih nosite predolgo brez menjave, lahko to privede do nastanka plasti raznih delcev, ki draži oko in zmanjšuje vidljivost. Pomnite, da je pogosta menjava leč zdrava za vaše oči.