OČALA

Korekcijska očala so očesni pripomoček s pomočjo katerega se korigirajo napake vida – kratkovidnost, daljnovidnost in/ali astigmatizem. Razen korekcijskih, so lahko očala tudi zaščitna ali sončna.

VEČ: Očala od A do Ž

ZGODOVINA Kako so nastala očala?

Očala so sestavljena iz okvirja, ki drži steklo (lečo) in se nosijo pred očmi, običajno za korigiranje ostrine vida, zaščito oči pred UV žarki ali drugimi škodljivimi dejavniki.
Korekcijske leče očesu prilagajajo žariščno oddaljenost, z namenom blaženja efekta kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma. S staranjem, leča izgublja na elastičnosti, kar zmanjšuje sposobnost prilagajanja očesa in rezultira s presbiopijo (starovidnost). Takšno stanje se korigira s pomočjo progresivnih leč, ki v sebi vsebujejo več dioptrij – na dnu leče je dioptrija za branje, na zgornjem delu pa za gledanje na daleč.

Lomna jakost leče se meri v dioptrijah (D). Očala za branje (daljnovidnost) imajo razpon jakosti leče od +1,00 do +4,00 dioptrije.

Miopija se korigira s pomočjo konkavnih ali minus leč.

Naučite se brati vaš recept za očala

Okvirji za očala se najpogosteje izdelujejo iz kovine ali plastike.

Leče so bile prvotno steklene, medtem ko so danes mnoge izdelane iz različnih tipov plastike, vključujoč CR-39 in polikarbonat. Ti materiali zmanjšujemo možnost zloma in so lažji od stekla. Nekateri plastični materiali imajo boljše optične karakteristike od stekla, kot so boljša transmisija vidljive svetlobe in absorpcija ultravijolične svetlobe. Nekateri materiali imajo prav tako boljši indeks loma od večine steklenih leč. To je koristno pri izdelavi korekcijskih leč, ki se oblikujejo, da bi korigirale različne oblike vidnih abnormalnosti, kot je miopija, saj omogočajo uporabo tanjših leč.
Novejše plastične leče, imenovane izon, lahko korigirajo nekatere aberacije, ki se naravno pojavljajo v prostoru pred našimi očmi. One kreirajo ostrejši vid in pomagajo pri halo pojavu in pojavu mušic v očesu, katera se zaznavata zaradi bleščanja pri nočni vožnji.

Pobarvane in fotoobčutljive očalne leče so izjemno praktične za ljudi, ki želijo zaščito pred UV žarki, pri temu pa lahko zadržijo svoja korekcijska očala na obrazu. Te leče imajo namreč sposobnost zatemnjevanja na svetlobi in pod vplivom UV žarkov, v zaprtih prostorih pa so prozorne, kot vsa druga dioptrijska očala.

VEČ: Sončna očala z dioptrijo

NASVETI ZA IZBIRO OČAL
Kako najti idealna korekcijska očala?
Kako izbrati pravo barvo očal?
Izberite okvir očal glede na barvo las
5 nasvetov uporabnikom očal
Poceni očala lahko izzovejo mreno in tumor