OPTA 2008 v Brnu (Češka)

Zadnji vikend v februarju 2008 bo v Razstavnem centru Brno potekal Internacionalni sejem očesne optike, optometrije in oftalmologije, OPTA, s temo ˝Očala za otroke˝…

je vedno bil češkoslovaški sejem, precej atraktiven za slovaške razstavljavce in obiskovalce. Zdaj je službeno češkoslovaški sejem. Na začetku leta 2007 je novi partner sejma postala Optična unija Slovaške, ki se je pridružila tradicionalnim sodelavcem – BVV Brno trgovski sejem in Združenju čeških optikov in optometristov. Sejem OPTA podprt izključno s strani Optične unije Slovaške, saj je to edina profesionalna razstava za slovaške optike.

 

Glavna tema sejma: očala za otroke

V sodelovanju s profesionalnimi partnerji je bila kot glavna tema za prihajajoči sejem izbrana »Otroci in njihov vid«. Beno Blachut, predsednik Združenja čeških optikov in optometristov, pojasnjuje zakaj so izbrali to temo: »Profesionalna skrb za otroški vid ter odgovarjajoča in estetska korekcija sta zelo pomembni za srečo, dobrobit in zdrav razvoj naših otrok, ter kar je najpomembnejše – dober vid jim omogoča doseganje visoke stopnje znanja. Zato morajo oftalmologi datu visoko prioritetno skrbi za otroški vid, tako kot tudi komercialni optiki in optometristi.« Vid je čut, ki ima najdaljše razvojno obdobje glede na druga čutila, poleg tega pa opravlja zelo komplicirane funkcije, ki zahtevajo sodelovanje obeh očes in niso prirojene, temveč se jih je treba priučiti. Skrb za otroški vid je pomembna tudi zaradi spreminjanja anatomije otrokove glave, poleg tega pa moramo upoštevati, da so majhni otroci zelo aktivni in nevešči pri rokovanju z optičnimi pripomočki. Očala morajo pristajati na odgovarjajoč način, okvirji pa morajo biti lahko, stabilni in prožni. Na sejmu OPTA 2008 bodo optični korekcijski pripomočki ne le razstavljeni  v posebnih izložbenih vitrinah na stojnicah uglednih podjetij, temveč bodo tudi predstavljeni v centralnem delu kompleksa s programom za otroke. Obiskovalci bodo imeli priložnost videti izbrane modele okvirjev v živo na otroški reviji okvirjev. Natečaj za najboljši razstavni eksponat sejma, TOP OPTA 2009, ki plasira kategorijo, imenovano »očala za otroke«, bo vzel v obzir tudi temo sejma. Profesionalni sodniški odbor bo hkrati z laičnim delom žirije – otroci iz vrtca – ocenjeval prikazane proizvode. Ostale štiri kategorije TOP OPTA 2008 so očalne leče, kontaktne leče in okvirji, vključno s sončnimi očali ter instrumenti in tehnologija za optike in oftalmologe. Na preteklem sejmu se je natečaja udeležilo 14 razstavljavcev z 28 proizvodi. Rok za registracijo v TOP OPTA 2008 je 30. januar, rezultati pa bodo objavljeni na službenem odprtju sejma. Zmagovalni proizvodi bodo prikazani v paviljonu V.

Sestanek na temo Evropskega šolanja optometristov

Vzporedno z OPTA 2008 bo potekal trodnevni sestanek Evropskega šolanja optometristov, ki se bo dogajal v Brnu, na področju trgovsko-razstavnega sejma. V petek, 22. februarja, bo tam tradicionalno potekal tudi centralni in vzhodnoevropski kongres optikov in optometristov, 23. in 24. februarja  pa bo potekal Veleevropski kongres na temo zbliževanja optometristčnih šol. Sestanek, edinstven dogodek te vrste, organizirata Združenje čeških optikov in optometristov ter Evropski svet optike in optometrije (ECOO) v sodelovanju s podjetji – Brno trgovski sejmi, CIBA Vision in Essilor. Cilj sestanka je omogočiti poenotenje optometrijskega izobraževanja znotraj EU, inicirati aktivno mednarodno sodelovanje vseh sodelujočih šol in ponuditi odskočno desko za nadaljnje skupno delo.

Novosti v organizaciji

Organizatorji so za navzoče pripravili veliko novosti. Ponudba je razširjena z novimi skupinami proizvodov, kot so npr. očala za otroke, zaščitna očala,… Tudi delovni čas sejma je spremenjen. Na zahtevo razstavljavcev bo v soboto sejem odprt do 19. ure, možno pa je tudi podaljšanje petkovega delovnega časa sejma. Vsi obiskovalci morajo biti registrirani, najbolj ekonomična pa je registracija na internetu. Tokrat bodo prvič VIP kartica, vstopnica za sejem in vozovnica za javni prevoz združene v eno samo kartico. Poleg tega bo v soboto zvečer potekal družabni program… Pridite in se oglejte sami!