Opti: Več kot samo sejem za predstavitev izdelka

Opti ni samo še en sejem za predstavitev izdelka: poleg tega tu lahko optiki dobijo dodatne tehnične informacije iz svoje stroke…

Že po samih številkah je povsem jasno, da opti sejem obljublja vse-objemajoči paket, glede na tržno orientacijo: več kot 60 govornikov ponujajo 860 minut informacij v celo 37 prezentacijah. Skozi vse tri dni bosta v fokusu ostali dve vprašanji. Te, na Opti-ju ključne teme, bodo vezane na prezentacijo izdelkov v dvoranah: vintage očala in digitalna optometrija. Prezentacije, povsem brezplačne za obiskovalce, bodo dostopne tudi v angleščini.

Na opti sejmu bo sodelovalo 136 študentov optometrije, optometristov, trenerjev s profesionalnih optičnih akademij, strokovnjakov z inštituta za raziskovanje trga in oftalmologov iz Nemčije in tujine, vsi pa bodo razpravljali v dvorani C2 o ključnih temah, vezanih za optometrijo. Namesto dolgih govorov bo opti forum ponudil žive in na trenutke kontroverzne razprave.

»Vintage Summit« razprava bo fokusirana na dizajn in stil. Nekateri od govornikov na odru opti foruma so tudi štirje veliki zbiratelji vintage očal: Mimi Lem (Belgija), Lee Yale (Velika Britanija), Christian Metzler (Nemčija) in Matti Piipponen (Finska). Govorili bodo o svoji strasti za zbirateljstvom ter bodo raziskali vprašanje: »Kakšen vpliv imajo okvirji iz 70-ih in 80-ih na današnje okvirje očal?«. Vintage Summit bo za časa sejma prirejen dvakrat: v petek (12:45 – 13:05) in v nedeljo (15:45 – 16:05).

Istočasno se bo odvijala razstava kultnih dizajn klasikov v novem !HOT področju v dvorani C1. Tu bo eden od razstavljavcev tudi Christian Metzler, ki bo predstavil izbor iz svoje zbirke 500 očal v Münchnu: modeli poznih 70-ih in zgodnjih 80-ih. Zanimivo bo videti ali bo izbor vključeval tudi njegov najljubši model, rdeči okvir Alina M1. Matti Piipponen, vodja vintage Eyewear optične trgovine Runebergin Silmälasi v Helsinkih. Njegova osebna zbirka ima več kot 100 vintage očal, izključna znamke Cazal. Med modli, ki se bodo predstavili, se bo našel tudi njegov največji adut, Cazal 642.

Opti forum bo spodbudil tudi nekatere druge pomembne razprave, na primer, v digitalni optometriji. To je prvič, da je opti posvečen tej temi. Spekter tem vključuje 3D lome, centriranje leč s pomočjo digitalne merilne opreme in integracijo leč z uporabo digitalno upravljanih strojev. Serija predavanj o digitalni optometriji se bo odvijala na opti formu. Govorniki, kot sta Maika Hartunga (Carl Zeiss Vision) in Prof. Dr. Peter Baumbach (Aalen Univerza), bodo skupaj z novinarji in založnik Jörgem Spangemacherjem razpravljali o »digitalni optometriji in oftalmološki optiki« v nedeljo (13:15 – 14:05). Govorniki bodo iskali odgovore na sledeča vprašanja: »Katere prednosti optiki dobijo z digitalnimi merilnimi metodami in proizvodnimi tehnikami v proizvodnji kvalitetnih očal in kontaktnih leč?« in »Katera orodja in stroji so dragi, a neučinkoviti?«.

V soboto (14:15-15:05) bo potekala razpravo pod nazivom »Refrakcija – v katero smer gremo in kaj lahko nove možnosti prinesejo. Od 3D loma do samo-refrakcije na računalniku«. Govorniki vključujejo Rainerja Kirchhübela (direktor podjetja Oculus Optikgeräte GmbH) in Georga Stollenwerka (predsednik IVBS – Internationale Vereinigung Binokulares Sehen).

Razen tehničnih prezentacij lahko obiskovalci najdejo popis približno 20 razstavljavcev, ki nudijo primerno tehnologijo za optike. Popis se lahko najde na http://www.opti.de/digitale-optometrie pod “Explorers at a glance”.

Razpon tem na forumu opti pokriva vsa področja delovanja optikov. Dva predavanja bosta na temo prezbiopije. Uvodni del bo opravil Oliver Kolbe, doktorant na Ernst-Abbe Univerzi, ki raziskuje učinke dizajna leč na osebe s prezbiopijo, katere delajo na računalniki ter na oseb z astenopijo. Kolbe bo predstavil rezultate svoje raziskave v petek med 13:15 in 13:35 pod nazivom »Prezbiopija in delo z ekrani«.

V nedeljo bodo lahko obiskovalci slišali tudi nove raziskovalne rezultate v prezentaciji pod nazivom “Prezbiopijska skrb s pomočjo single-vision Orto-K leče” (10:15 – 10:35). Torsten Pirwitz z Beuth Univerze v Berlinu bo predstavil učinke Orto-K leče na vid na blizu oseb s prezbiopijo.

»Ali bo cel svet kmalu kratkoviden? Raziskovanje kratkovidnosti med znanostjo in realnostjo« je naslov panel razprave, ki se bo odvijala v soboto od 11:00 do 12:05. Govorniki na temo so prof. dr. Focke Ziemssen (zdravnik na Universitätsklinikum Tübingen – Klinika za oči), dr. Bastian Cagnolati (direktor Optometry Cagnolati) in dr. Arne Ohlendorf (Carl Zeiss Vision GmbH).

Popoln program opti foruma bo dostopen na uradni strani sredi decembra. Informacije o vseh prezentacijah, govornikih in terminih bodo dostopne na www.opti.de/programm.