Poceni očala lahko izzovejo mreno in tumor

Zakaj bi za očala pri optiku porabili več sto evrov, ko lahko pridemo skozi daleč ceneje v bližnji trgovini? Iz britanskega zveze za zaščito potrošnikov opozarjajo: »Z njimi lahko kratkoročno prihranite, toda kasneje bi lahko zaradi poceni očal izgubili vid.«…

 

Kupite jih lahko že za evro ali dva, toda uporabniki se kasneje znajo pritoževati na utrujenost oči, glavobol in celo zamegljen vid.

 

Raziskovanja kažejo, da do petdesetega leta življenja ima večina odraslih probleme z branjem brez očal. Pojava poceni očal v trgovinah, v katerih se ponavadi prodaja hrana, že nekaj deset let razveseljuje tiste, ki mislijo, da so našli boljšo rešitev od optika.

Namesto enega para dragih, ki se lahko razbijejo ali izgubijo, ljudje sedaj pogosto kupujejo nekaj parov poceni očal.

Britanska zveza potrošnikov Which? je preizkusila 14 takšnih, poceni, verzij očal, ki se prodajajo v supermarketih in ustanovila probleme z vsaj polovico.

Najbolj skrb vzbujajoče so tiste z visoko dioptrijo: +3,5 do +4,0.

»Za ljudi z visoko dioptrijo ta poceni očala niso primerna, niti za hojo, niti za kakšne druge aktivnosti. Lahko bi celo povzročile grozne nezgode«, so opozorili.

Največji problem je, ker bi vid za eno oko, pri nošenju takšnih očal, bil jasen, toda drugo bi lahko imelo zamegljeno vidno polje. To lahko izzove probleme z očmi in navado, da držite glavo v nagnjenem položaju.

Stekla na očeh bi lahko bila zelo različna, tudi če so v isti ravnini. Kvaliteta izdelave je na splošno zelo slaba, tako da izpadanje stekel ni neobičajna pojava. Zaradi tega bi vsi, ki imajo dioptrijo večjo od +2,0, morali nositi očala vsaj 2 minuti, da bi se prepričali, da so stekla v

ravnini.

Optiki opozarjajo, da je pregled vida nujen pred nakupom očal. Slaba očala bi domnevno lahko izzvala tudi pojav mrene ali celo tumor na možganih.

Prevzeto iz: www.net.hr