Polovica uporabnikov leč ima z njimi težave

Raziskava je opozorila na veliko število komplikacij, povezanih z uporabo kontaktnih leč, brez obzira na dizajn leče, material ali uporabo…

Nova študija z ULCA je pokazala, da se kar polovica uporabnikov leč sooča s komplikacijami, ki so lahko celo nevarne za vid.

Raziskava je iskala povprečne vrste in pogostost komplikacij, povezanih s kontaktnimi lečami, med pacienti na Očesnem inštitutu Jules Stein na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Od 572 vključenih pacientov jih je imelo okoli 50% vsaj eno vrsto komplikacije zaradi kontaktnih leč. Trde kontaktne leče (RGP) so statistično povzročale manjše število komplikacij kot mehke kontaktne leče. Papillae in veliki papilarni konjunktivitis sta dve najbolj razširjeni težavi. Generične in tekočine za kontaktne leče privatnih proizvajalcev pa so imele največji odstotek komplikacij v primerjavi z drugimi znamkami tekočin.

Zaključek avtorja raziskave je, da pogostost komplikacij, ki jih povzročajo kontaktne leče, kaže na pomembnost njihovega zgodnjega odkrivanja in zdravljenja.

Študija je bila objavljena v julijski številki revije Oči in kontaktne leče: Znanost in klinična praksa. Glavni avtor raziskave je Barry Weissman, OD, PhD, profesor optometrije in direktor Servisa kontaktnih leč na Očesnem inštitutu Jules Stein na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu.

Povzeto po: http://www.usaeyes.org