Prva robotska operacija očesa na svetu

Britanski kirurgi so uspešno testirali nov postopek za odstranjevanje membrane debele le eno stotinko milimetra z mrežnice…


Britanski kirurgi so uspešno opravili prvo svetovno robotsko operacijo znotraj očesa ter s tem revolucionirali način, s pomočjo katerega se bodo od sedaj naprej zdravila takšna bolezenska stanja. Postopek so izvedli v bolnici John Radcliffe v Oxfordu.

Po končani operaciji je profesor Robert Maclaren izjavil: “Ni dvoma da smo pravkar bili priča temu, kako se bodo očesne  operacije odvijale v prihodnosti. Trenutna tehnologija z laserskimi skenerji in mikroskopi nam omogoča opazovanje bolezni mrežnice na mikroskopski ravni, vendar nekatera stanja so nad fiziološko mejo tistega, na čemu človeška roka še lahko dela. S tem robotskim sistemom smo odprli celo novo poglavje operacij na očeh, katere so trenutno še neizvedljive.”

Operirani pacient je bil častiti William Beaver (70), duhovnik v cerkvi sv. Marije Device v Oxfordu, ki je po postopku potrdil, da se mu vid po malem vrača v normalo, pred postopkom pa je pacient doživljal izkrivljene slike, ki jih je opisal kot “gledane v dvorani poni ogledal”. Postopek je bil potreben, saj je pacientu zrasla membrana na površini mrežnice, kar je povzročalo raztegovanje in ukrivljanje mrežnice v neenake oblike. Membrana je debela približno le kakšno stotinko milimetra in jo je potrebno secirati z mrežnice brez poškodb.

Kirurgi to običajno izvedejo tako, da upočasnijo pulz in časovni interval med srčnimi utripi, vendar robot ta postopek izvede veliko lažje. Strokovnjaki pravijo, da tak robot omogoča novo, visoko preciznost postopka, ki pa ne bi bila izvedljiva s človeško roko.

Kirurgi si pomagajo z upravljalnikom in zaslonom občutljivim na dotik izven očesa, da lahko robota kontrolirajo in opazujejo njegov napredek skozi operacijski mikroskop. To je zdravnikom dalo ogromno prednost, saj s pomočjo upravljalnika lahko pomikajo robot za zelo majhne premike.

To je prvič, da je bila naprava, ki dosega tridimenzionalno preciznost, uporabljena v operaciji znotraj človeškega očesa.

Ko se je oče Beaver vrnil na pregled v bolnico, je rekel: “Moj vid se vrača. Vesel sem, da je operacija potekla tako dobro in v čast mi je, da sem bil del tega pionirskega raziskovalnega projekta.”

Maclaren je rekel: “To bo pomagalo k razvoju novim kirurškim zdravljenjem za slepoto, kot sta na  primer genska terapija in terapija z matičnimi celicami, katere je potrebno vstaviti pod mrežnico z visoko stopnjo preciznosti.”

Raziskovalna robotska kirurgija očesa vključuje 12 pacientov, kateri so bili udeleženi operacijam s povečano kompleksnostjo. V prvem delu raziskave se z robotom olupi membrana z občutljive mrežnice brez poškodb.

Če je prvi del operacije uspešen, kot je to do sedaj vedno bilo, sledu druga faza, v kateri robot precizno oceni ustrezno mesto za vstavljanje zelo tanke igle pod mrežnico, s pomočjo katere se pod mrežnico vbrizga tekočina. Strokovnjaki pravijo, da bi tako lahko dosegli uporabo robota v genski terapiji mrežnice, novega načina zdravljenja slepote, ki se trenutno testira v številnih zdravstvenih centrih po svetu.

Prevzeto iz: www.theguardian.com