Revolucionarni nanodelci pošiljajo očala v preteklost?

Izraelski raziskovalci trdijo, da so razvili “revolucionaren” način za odpravo napak vida, ki ga boste lahko izvajali doma s pomočjo pametnega telefona, majhne laserske naprave in posebnih kapljic za oči…

Tehnologijo so razvili raziskovalci iz Shaare Zedek medicinskega centra v Jeruzalemu in Inštituta za nanotehnologijo in napredne materiale na Univerzi Bar-Ilan.

“Želimo izboljšati vid in odpraviti nekatere vrste refrakcijskih napak”, pravi dr. David Smadja (na sliki), oftalmolog, ki je razvil tisto, čemur on pravi “nanodelci”, skupaj s prof. Zeevom Zalevskyim s Tehnične fakultete Bar-Ilan Kofkin ter prof. Jean-Paulom Moshe Lellouchejem, vodjo oddelka za kemijo na Bar-Ilanu.

Izraelski raziskovalci so odkrili način preoblikovanja roženice, ki predstavlja 60% očesne optične moči. Svoj sistem so preizkusili na očeh mrtvih prašičev, saj imajo podoben optični sistem kot ljudje. “Dosegli smo korekcijo 3 dioptrij”, pravi Smadja. Dioptrija je optični meritveni podatek, ki se jo uporablja za merjenje vida. “Vsak, ki rabi očala za branje, jih z uporabo tega sistema ne bo več potreboval,” še dodaja Smadja.

Trije koraki do tehnologije, ki je še v razvoju

Prvi korak zahteva od pacienta, da meri vid preko pametnega telefona. Obstaja več aplikacij, ki to počnejo, pravi Smadja. Drugi korak zahteva, da pacienti uprabljajo še eno aplikacijo – ki jo razvijajo raziskovalci – in ki bi imela lasersko napravo, povezano s pametnim telefonom. Ta naprava bo poslala laserske impulze očesu v manj kot sekundi. Ti bodo ustvarili plitvo obliko na roženici in s tem odpravili refrakcijsko napako. V zadnji fazi se nanodelci, ki so sestavljeni iz netoksičnih proteinskih nanodelcev, dajo v oči in aktivirajo obliko, s čimer se izboljša bolnikov vid.

“To je kot bi z gorivom nekaj napisali po tleh, gorivo pa bi se posušilo. Nato bi na tem istem mesto ustvarili ogenj, ki bi gorel v isti obliki, ki ste jo prej napisali”, še pojasni Smadja. “Kapljice aktivirajo vzorec.”

Tehnologija, za razliko od trenutnih laserskih operacij korekcij vida, ne odstrani tkiva in zato ni invazivna in je primerna za večino oči. S tem se razširi obseg bolnikov, katerim bi se lahko izboljšal vid, pravi.

Prikaz uporabe nanodelcev v prašičevem očesu (Univerza Bar-Ilan)

Pri poskusu na prašičih je učinek korekcije vida trajal dve uri. Raziskovalci zdaj zbirajo testne vire na živih prašičih ali zajcih in spremljajo učinke kapljic v daljšem časovnem obdobju. Upamo, da bomo to tehnologijo lahko testirali na ljudeh že poleti 2019, pravi Smadja.

Rezultate so patentirali komercialni voditelji na Univerzi Bar-Ilan, raziskovalci pa razmišljajo o zagonu start-up podjetja za nadaljnji razvoj izdelkov. Obstajajo že številni vlagatelji, ki se zanimajo za tehnologijo, še doda Smadja.

www.timesofisrael.com, Avtorica: Shoshanna Solomon