Skrb za vaše leče pomeni tudi skrb za vaše oči

 

Nošenje in razpored menjave leč sta pomembna dejavnika, ki vplivata na zdravje vaših oči. Naslednja stvar, ki je prav tako zelo pomembna za zdrave oči, pa je, da se držite navodil vašega oftalmologa v zvezi s pravilno nego in uporabo leč:

 

  • Umivanje rok je prvi korak pred rokovanjem z lečami, ne glede na to, ali gre si boste leče sneli, namestili ali pa jih čistili. Če tega koraka ne upoštevate, se umazanija (bakterije in drugi mikroorganzimi) z rok lahko prenese na leče.
  • Neodišavljena antibakterijska tekoča mila so boljša od trdih mil, ki se hitreje umažejo.
  • Milo je treba pazljivo sprati z rok pred rokovanjem z lečami, saj se le tako lahko izognemo temu, da bi lečo po nepotrebnem umazali.
  • Roke moramo vedno obrisati oz. osušiti z brisačo, ki ne pušča sledi na rokah, da se izognemo temu, da bi majhni delci tkanine prešli na leče.
  • Vse kontaktne leče, ki se nosijo več kot enkrat, se morajo očistiti in dezinficirati pred ponovno uporabo. Glavni razlog za to je, da lahko patogeni mikrobi na umazani leči povzročijo komplikacije in da se proteini, kalcij in lipidi, ki se nahajajo v solzah, lahko nabirajo na površini vseh kontaktnih leč. To zmanjšuje udobje pri nošenju leč in povzroča večjo občutljivost oči na infekcije.