Slepa doktorica znanosti izumi aplikacijo za vodenje po prostoru

Doktorica znanosti Chieko Asakawa je na Japonskem prejela medaljo časti zaradi svojega izuma, ki lajša življenje slepim osebam…

V svojem 14. letu je dr. Asakawa doživela nesrečo, ki ji je odvzela vid. Vendar ni dovolila težki situaciji, da bi jo potolkla. Obiskovala je tečaj uporabe računalnika za slepe osebe in si navsezadnje zagotovila delovno mesto v IBM-ju. Delo v tem podjetju ji je omogočilo, da lahko slepim osebam pomaga na več načinov. Bila je ena prvih ljudi, ki so delali na uvajanju Brailleovega pisma v računalnike. Poleg tega pa je razvila tudi sistem za prevajanje glasovnih ukazov v zapis Brailleovega pisma z namenom uporabe računalnika.

Njen najnovejši izum je aplikacija NavCog, ki slepim osebam pomaga tako, da jim olajša premikanje v zaprtih prostorih. Aplikacija identificira predmete v prostoru s pomočjo Bluetooth tehnologije in o njihovi lokaciji slepi osebi poroča preko zvoka.
Aplikacija je v testni fazi in je zaenkrat dostopna le na Japonskem in v nekaterih delih ZDA, vendar iz IBM-ja najavljajo, da bo v bližnji prihodnosti aplikacija predstavljena in razširjena tudi na globalni ravni.