So recepti za kontaktne leče in očala enaki?

Če želite nositi kontaktne leče in očala, potem za to rabite dva različna recepta…

Ta dva recepta, ki jih predpiše oftalmolog, namreč nista enaka. Razlika med njima je, da se očala nahajajo nekje 12 milimetrov stran od vaših oči, medtem ko so kontaktne leče nameščene neposredno na površino očesa.

Kakšna je razlika med receptoma za kontaktne leče in očala?

Recept za kontaktne leče

 

Recept za očala

 

Oba recepta vsebujeta višino dioptrije leče, ki je potrebna za odpravljanje refrakcijske napake – najsi gre za kratkovidnostdaljnovidost in / ali astigmatizem.

Odvisno od stopnje refrakcijske napake in vrste predpisanih kontaktnih leč, je lahko moč leče na receptu za kontaktne leče znatno drugačna od tiste na receptu za vaša očala.

Prav tako recept za kontaktne leče vsebuje dodatne specifikacije, ki niso navedene na receptu za očala, kar pa se lahko ugotovi šele po obsežnem testiranju in preizkušanju kontaktih leč. Specifikacije so sledeče:

  • Baza ukrivljenosti (BC). Ta meritev se nanaša na ukrivljenost hrbtne strani kontaktnih leč. Pravilna baza ukrivljenosti se določa na podlagi oblike roženice, da se potem lahko naredi oblika leče, ki ni preširoka ali preozka.
  • Premer (DIA). Premer leče določa celotno velikost leče in skupaj z bazo ukrivljenosti določi lečo, ki se bo prilegala vašemu očesu. V večin primerov premer mehkih kontaktnih leč znaša od 13,5 do 14,5 mm, premer polpropustnih (trdih) leč pa znaša od 8,5 do 9,5 mm.
  • Znamka leče ali material. Znamka leče in material morajo biti navedeni na receptu kontaktnih leč, ker ima vsak material leče določeno stopnjo prepustnosti kisika (“zračnosti”). To je še posebej pomembno takrat, ko nosite leče daljše časovno obdobje ali če kdaj z njimi zaspite.
  • Datum poteka roka trajanja. Na splošno kontaktne leče Rx veljajo eno leto. Če recept poteče morate, še preden kupite novi par leč, ponovno k oftalmologu in opraviti pregled oči. Recepte za očala ureja državna zakonodaja in večinoma potečejo po dveh letih.

Imate pravico do kopije obeh receptov vašega oftalmologa. Protizakonito je, če vam zdravnik ne da recepta na vpogled.

Na koncu pregleda lahko zahtevate kopijo recepta za očala. Vendar pa vam recepta za kontaktne leče oftalmolog ne more napisati, vse dokler ne preizkusi leče, ali dokler ne dobi vpogleda v predhodni recept in oceni primernost vaših trenutnih leč.

Ali lahko vsak dobi recept za kontaktne leče?

Ne, saj tistim, ki nosijo očala, ni nujno treba nositi še kontaktnih leč. Za stanja očesa, kot je npr. sindrom suhega očesa, je lahko uporaba kontaktne leče neprimerna ali celo nevarna.

Tudi brez predhodnih težav z očmi, imajo nekateri ljudje preprosto občutljive roženice in se ne morejo navaditi na nošenje kontaktnih leč.

Opomba k receptu za barvne leče

Preizkušanje kontaktnih leč, kot tudi recept zanje, ki ga predpiše oftalmolog, je potrebno tudi, ko ne potrebujete korekcije vida in želite nositi le estetske leče. To so barvne leče ali leče s posebnimi učinki.

Kontaktna leča, ne glede na to, če se jo uporablja za korekcijo vida ali pa v kozmetične namene, je medicinsko pomagalo, prodaja katerekoli vrste kontaktnih leč brez recepta pa je nezakonita.

Povzeto po: www.allaboutvision.com