Sončna očala z dioptrijo

Ali so sončna očala z dioptrijo dobra ideja? Včasih se znajdete v situaciji, ko se vam med vožnjo sončna svetloba odbija naravnost v oči, sončnih očal pa si ne morete nadeti zaradi korekcijskih očal, brez katerih ne morete voziti. V takšnih primerih se izkaže, da so dioptrijska sončna očala prava izbira za vas.

 

Sončna očala z dioptrijo so poleg tega praktična izbira pri zunanjih aktivnostih tudi za uporabnike kontaktnih leč. Nadenete si jih na primer lahko v primeru, ko se nahajate na plaži, kjer ne želite uporabljati kontaktnih leč, saj vam le-te zaradi vplivov sonca, vetra in vode dražijo oči.

 

Prav tako ni dobro uporabljati kontaktnih leč med plavanjem, saj obstaja možnost nastanka potencialno nevarnih očesnih infekcij, ki jih povzročajo vodni mikroorganizmi. Dioptrijska sončna očala pa lahko brezskrbno nosite skoraj vedno in povsod, brez odvečnih skrbi o kontaktnih lečah.

Katere so še prednosti dioptrijskih sončnih očal?

V kolikor potrebujete korekcijo vida, imate na voljo več različnih opcij, kar se tiče sončnih očal. V sončna očala je mogoče vgraditi skorajda vse tipe dioptrijskih leč, vključno z bifokalnimi in progresivnimi. Sončna očala s takšnimi dioptrijskimi lečami vam bodo dobro služila, če imate težave s starostno daljnovidnostjo in potrebujete korekcijo vida za branje knjig ali časopisov medtem ko sedite nekje na prostem.

Dioptrijske leče je možno vgraditi v večino sončnih očal

Skoraj vsa sončna očala znanih oblikovalcev imajo možnost vgradnje dioptrijskih leč. Edino omejitev predstavljajo okvirji s preveliko zakrivljenostjo, ki sledi fizionomiji obraza. Dioptrijska sončna očala z veliko ukrivljenostjo lahko včasih napačno prikažejo vidno polje, a kljub temu večina proizvajalcev nudi dioptrijske leče z veliko ukrivljenostjo, ki nudijo izvrstno sliko. Ponavadi so dostopne le do določene višine dioptrije, zato se o njih posvetujte z vašim optikom.

Neomejen izbor dioptrijskih leč

Dioptrijske leče za sončna očala so dostopne v vseh materialih, vključno s tistimi z visokim indeksom loma, lečami iz polikarbonata, navadnimi plastičnimi in steklenimi. Čeprav steklene leče teoretično nudijo najboljšo optično kvaliteto, niso najpopularnejši izbor za sončna očala. Razlog tiči v dejstvu, da so dosti težje od leč, narejenih iz drugih materialov, poleg tega pa se hitreje zlomijo. Če pa jih vseeno želite imeti, so vam seveda vedno dostopne.

UV zaščita in antirefleksna zaščita

Kot pri sončnih očalih brez dioptrije, je tudi pri dioptrijskih sončnih očalih najpomembneje, da leče nudijo 100% zaščito pred škodljivimi UV žarki. UV zaščita ni povezana z barvo ali nianso leče, tako da lahko izberete katerokoli barvo in stopnjo zatemnjenosti stekla, le da vam to nudi dejansko UV zaščito. Dostopna so tudi polarizirana sončna očala, ki nudijo antirefleksno zaščito (pred sončno svetlobo, ki se odbija od površin kot so voda, sneg, pesek in asfalt).

Povzeto po: www.optometrija.net