Spravite otroke stran od pametnih telefonov!

Nič ni novega, da s strmenjem v ekrane mobitelov škodimo zdravju, toda tisti najbolj ogroženi – najmlajši – se tega dovolj ne zavedajo…

Večina ljudi ve, da pretirano gledanje v mobitel škodi, toda nove raziskave so dokazale, da so pametni telefoni še bolj nezdravi kot smo si mislili, še posebej ko gre za oči. Raziskava, objavljena v časopisu BMC Opthalmology odkriva, da otroci, ki več svojega časa preživijo z mobitelom, imajo več simptomov sindroma suhega očesa. Otrokom, katerim so pametni telefoni odvzeti na mesec dni, so se simptomi povlekli.

Suho oko ali kseroftalmija je stanje, v katerem oči ne solzijo dovolj, kar izziva rdečilo, oteklost in nadraženost očesa. Običajno se povezuje s starejšimi ljudmi, specialisti pa verjamejo, da je to stanje pri otrocih podcenjeno. Ko strmimo v ekrane in monitorje, manj mežikamo, kar privede do povečanega izhlapevanja solznega filma in povečanja verjetnosti obolenja od bolezni suhega očesa.
V študiji je analiziranih 916 korejskih otrok med sedmim in dvanajstim letom starosti. Pri nekoliko manj kot sedem odstotkov otrok je najdeno dovolj simptomov za diagnozo suhega očesa.

Ustanovljeno je, da je 97 odstotkov otrok, v tem stanju, uporabljalo pametne telefone več kot tri ure dnevno. Drugi so ga v povprečju uporabljali 37 minut dnevno.

 

Prevzeto iz: www.slobodnadalmacija.hr