Svetovni dan vida 2016

Brezplačno preverite svoj vid, v soboto 15.10. na Zrinjevcu v Zagrebu…

Ob Svetovnem dnevu vida je v soboto 15.10., na Zrinjevcu v Zagrebu, organizirana brezplačna kontrola vida v času med 10. in 14. uro.

V projekt obeleževanja Svetovnega dneva vida so vključeni Hrvaška zveza slepih, Gledališče slepih “Novi život”, Združenje za šolanje psov vodičev in mobilnost, Essilor Hrvaška, Izobraževalni zavod Dr. Andrija Štampar, Hrvaško društvo optikov in optometristov ter Veleučilište Velika Gorica. V teh dneh se še pričakuje potrditev sponzorstva s strani Grada Zagreba.

Hrvaško društvo optikov in optometristov poziva vse svoje člane, da ponudijo pomoč iniciativi obeleževanja Svetovnega dneva vida, kot način širjenja in ozaveščanja potrebe po boljši kvaliteti vida.

Na svetu je 285 milijonov ljudi z motnjami vida, pri čemu je 39 milijonov slepih ter 246 milijonov slabovidnih oseb, pravi Svetovna zdravstvena organizacija. Vodilni vzroki motenj vida so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ter starostna daljnovidnost, medtem ko so katarakte vodilni vzrok slepote v srednje in nižje razvitih deželah.

Število oseb s poškodovanim vidom, zaradi nalezljivih bolezni, se je v zadnjih 20 letih v veliki meri zmanjšalo. Na Hrvaškem se spremlja število oseb, ki imajo poškodovan vid, vendar samo tistih, pri katerih je zaradi te poškodbe nastala invalidnost. Tako je na Hrvaškem registriranih 17 979 oseb, čigar vzrok invalidnosti je slepota in značajna slabovidnost. Na ta način je razširjenost poškodbe vida, kot vzrok invalidnosti, 4 na 1000 prebivalcev.

Svetovni dan vida (WSD) se obeležuje vsako leto drug četrtek v mesecu oktobru, z namenom usmeritve pozornosti na globalno vprašanje izogibanja slepoti in slabovidnosti ter rehabilitacijo slepih oseb. Cilj obeleževanja letošnjega Svetovnega dneva vida je povečati javno zavesti o slepoti in poškodbah vida, kot glavnega mednarodnega javnega zdravstvenega problema, vplivati na vodstvo države, da bi čim več sodelovalo pri dodeljevanju sredstev za nacionalne programe preprečevanja slepote in izobraziti prebivalstvo o možnostih preprečevanja slepote.

Z rednimi pregledi vida je možno že v najzgodnejših fazah prepoznati in sistematično preprečiti neželene posledice.

Za nasvete o pregledu ostrine vida, merjenju dioptrije, pravilni uporabi očal in kontaktnih leč, vprašajte svojega strokovnjaka za vid; optika ali inženirja optometrije, o očesnih boleznih pa se posvetujte z oftalmologom.

www.hdoo.hr / www.hzzo.hr