TUMORJI UVEE

MELANOM

Melanom je najpogostejši in najbolj maligen tumor uvee. Nastane primarno, iz pigmentnih celic uvee. Izgleda kot rjavi ploščati ali izbočeni vozel.

Melanom šarenice se običajno zlahka opazi, zato se ga zgodaj odkrije in uspešno zdravi. Vsaka nova pigmentacija na šarenici bi morala spodbuditi previdnost in pazljivo spremljanje in odkrivanje znamenj malignosti – ali raste ali se dviguje ali je vaskularizirana.

Melanome na drugih mestih je teže odkriti, ker se motnje lahko pojavijo zelo pozno. Bolnik namreč opazi spremembo pri vidni ostrini šele, ko melanom doseže osrednje dele očesnega ozadja. Če se melanom pojavi na oddaljenem obrobju, lahko zraste v zelo velikega in celo ustvari oddaljene metastaze, preden doseže osrednje dele očesnega ozadja in povzroči motnje.

Diagnozo melanoma določimo z ultrasonografijo zrkla, s fluoresceinsko retinoangiografijo in tako, da se v oko posveti z Langejevo svetilko.

Pomembna je diferencialna diagnoza med melanomom in nevusom uvee. Nevus se praviloma  ne dvigne nad okolico, ne raste in nima patološke vaskularizacije.

Zdravljenje:

Več kot sto let je bila enukleacija očesa, prizadetega z melanomom, edini način zdravljenja. Danes obstaja več načinov zdravljenja, ki so še v poskusni fazi, vendar so njihovi rezultati zelo spodbudni. Zelo majhne tumorje je mogoče fotokoagulirati z laserjem ali kriokoagulirati. Srednje velike tumorje (velikosti graha) obsevajo z brahiterapijo ali s pomočjo ciklotrona. Sevanje povzroči smrt malignih celic in krčenje tumorja. Vendar tumor pogosto ne izgine v celoti. Poleg tega sevanje poškoduje lečo, mrežnico in vidni živec, kar povzroči postopno zmanjšanje vida.

Brahiterapija (zdravljenje z odprtim virom sevanja) se naredi tako, da se na beločnico nad melanomom prišije ploščica z radioaktivnim materialom. Ta metoda je najbolj obetavna, čeprav še nima dolgoročnih rezultatov.

Pri obsevanju s ciklotronom se na zrklo kirurško pričvrsti mala kovinska ploščica, ki potem služi kot cilj za usmerjanje zraka. Trenutno se ta način zdravljenje uporablja samo v nekaj centrih na svetu.

V poskusni fazi je tudi zdravljenje z resekcijo stene zrkla in imunoterapija.

HEMANGIOM

Čeprav se hemangiomi lahko pojavijo na kateremkoli delu uvee, so najpogostejši na žilnici.

Lahko so povezani s hemangiomi v drugih regijah znotraj Sturge – Weberjevega sindroma. Ponavadi se ne dvignejo preveč nad okolico in niso strogo omejeni od okoliškega normalnega vaskularnega tkiva žilnice. Diagnozo se določi s fluoresceinsko angiografijo in ultrasonografijo.

Zdravljenje:

Tumor se fotokoagulira z laserjem, če je to sploh potrebno.