Vid po štiridesetem

Presbiopija je povezana s staranjem in pri določeni starosti postanejo očala neizbežna…

Po našem štiridesetem letu začenja slabeti vid na blizu. Gre za naravno spremembo, ki pride z leti in zajame prav vsakega, ne gleda na to, če je ta oseba do tedaj nosila očala ali ne.  Aktivnosti, kot so branje, šivanje in delo za računalnikom so vse bolj ovirani.  Tem stanju pravimo presbiopija oz. starovidnost, razvije pa se zaradi zmanjšanja elastičnosti očesne leče. Ta s časom izgublja elastičnost in možnost izostritve slike bližnjih predmetov. Posledično je tako zmanjšana tudi sposobnost fokusiranja, oziroma gledanja na blizu. To je razlog, zaradi katerega osebe v zgodnjih fazah presbiopije pomikajo tekst, ki ga berejo, vse dlje od sebe. Na žalost je to stanje, ki se nikoli  več ne izboljša, ampak zahteva po očalih ali lečah.

Prvi simptomi starostne daljnovidnosti

Kakšne motnje vida so prisotne? Prvi simptomi pri večini ljudi so sledeči: nezmožnost branja drobnega tiska, še posebej pri pogojih zmanjšane svetlobe, utrujenost oči po daljšem branju, nejasen vid na blizu in trenutna zamegljenost pri spremembi pogleda na različno oddaljene stvari. Pri delu, ki zahteva gledanje na blizu, so pogosti simptomi utrujenost oči in glavobol. Če ne morete več prebrati sporočil na zaslonu mobitela, je to že dovolj velik pokazatelj, da bi se morali obrniti na okulistovo pomoč.

Kako preprečiti presbiopijo?            

Za starostno daljnovidnost ne obstaja zdravilo pa tudi samem razvoju tega stanja se ne moremo izogniti. Edini ukrep, ki ga lahko uvedemo, je odstranjevanje posledic starovidnosti. Po navadi se slab vid na blizu uspešno korigira  z ustreznimi očali ali kontaktnimi lečami.  Ker očesna leča s časom postaja vse manj elastična, se sorazmerno s tem veča tudi vrednost dioptrije potrebne za korekcijo vida. Na začetku je dioptrijska vrednost nekje okoli +0.50, za osebe po 60. letu pa se dvigne blizu +3.00.

Rast dioptrije z leti

Z leti se dioptrija vse bolj veča, zlasti v obdobju med 45. in 55. letom,  nato se pa ta rast ustavi med 55. in 60. letom starosti. Šestdesetletna oseba, ki ne nosi očal za daljino, potrebuje očala za branje z dioptrijo velikosti med +2.50 in +3.00. Dioptrija očal za branje in delo na blizu se naj ne bi spreminjala do konca življenja, razen v primeru razvoja kakšne očesne bolezni, kot so siva mrena, povišan očesni tlak, glavkom, itd.

Presbiopijo lahko korigiramo z očali, kontaktnimi lečami ali pa s kirurškim podvigom. Najpogosteje jo korigiramo z dioptrijskimi očali.  Odvisno od tega katero oddaljenost je treba pri posamezniku korigirati, se uporabljajo ustrezna očala z enim žariščem, ki omogočajo korekcijo vida samo na blizu. V primeru, če pacient ne želi neprestano natikati in snemati očal z glave, se lahko odloči za bifokalne ali multifokalne leče ,ki pa lahko vid korigirajo pri različnih oddaljenostih.

Se pravi, lahko se naredijo očala, ki služijo izključno za branje ali pa progresivna očala, ki jih lahko nosite ves čas in služijo za gledanje na daljavo, na srednje oddaljenosti in na blizu. Če posamezniku ni do nošenja očal, se lahko odloči tudi za progresivne kontaktne leče. Gre za mehke kontaktne leče s katerimi oseba vidi normalno na daleč in na blizu. Vendar so takšne leče omejene samo do določene dipotrije in ne popravijo morebitnega astigmatizma, očesne motne, ki se korigira s pomočjo cilindričnih očal.

Progresivna očala za vse oddaljenosti

Ali uporabljate očala za branje?  Ali pa bi potrebovali očala za gledanje na daljavo? Za tiste, ki ste na oba vprašanja odgovorili potrdilno, so rešitev progresivna očala, ki jim pogosto pravimo tudi očala za gledanje na vse oddaljenosti. Z uporabo takšnih očal si prikrajšate težave, kjer morate vedno s seboj nositi več očal, jih neprestano iskati ali menjati med seboj. Progresivne ali multifokalne očalne leče, omogočajo oster vid na vseh oddaljenostih, med tem ko pa bifokalne leče omogočajo oster vid na samo dveh oddaljenostih. Progresivne očalne leče nudijo dioptrije za vse oddaljenosti. Lahko soprozorne, fotoobčutljive ali temne barve, primerne za izdelavo sončnih očal.

www.zena.rtl.hr