VNETJE SOLZNE ŽLEZE

Dakrioadenitis (lat. dacryoadenitis) je vnetje solzne žleze.

Vzroki:

Akutni dakrioadenitis je najpogosteje vzrok virusnih ali bakterijskih okužb. Pogosti vzroki so mumps, virus Epstein-Barr ter bakterije stafilokoka in gonokoka.

Kronični dakrioadenitis je običajno posledica neinfektivnih vnetnih motenj, kot so sarkoidoza, distiroidna orbitopatija in psevdotumor orbite.

Simptomi:

Otekanje na zunanji strani zgornje veke, z morebitno pordelostjo in občutljivostjo, bolečina na območju otekline, prekomerno solzenje (epifora) ali izcedek, otekanje bezgavk pred ušesom.

Zdravljenje:

Če je vzrok dakrioadenitisa virus, kot je npr. mumps, bodo zadostovali počitek in topli suhi obkladki na mestu vnetja žleze. Pri drugih vzrokih je način zdravljenja odvisen od vzročne bolezni.

Mumps se lahko prepreči s cepljenjem. Pojav gonokokne bakterije lahko preprečimo z uporabo kondoma. Ostali vzroki so akutni dakrioadenitis – akutno vnetje solznih žlez. Pojavi se nenadno, z znaki vnetja (pordelost, oteklina, bolečina, toplota), ki se nahajajo v zgornjem lateralnen kotu orbitalnega vhoda. Oteklina povesi veko, ki zapre oko do polovice. Pojavijo se povečane pred avrikularne limfne žleze, če je otekanje znatnejše pa tudi zmanjšana gibljivost zrkla.