Zaradi kontaktnih leč je v popolnosti oslepela na eno oko

Stvari, ki jih nikoli ne smete početi s svojimi kontaktnimi lečami…

Pred šestimi leti se je nekega jutra zbudila in ugotovila, da ji iz desnega očesa nenehno tečejo solze. Irenie Ekkeshis (36) je nato odšla v lekanro ter kupila kapljice za oči. Čez nekaj dni pa je izvedela, da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), redko in resno infekcijo očesa, pravijo na  100posto.hr.

“Mislila sem, da gre za manjšo infekcijo, ki bo minila do ponedeljka. Do večera nisem mogla niti vstopiti v kuhinjo, saj nisem mogla prenesti neonske svetilkem tako zelo me je bolelo”, pravi Irenie.

Nato je odšla na pregled v specializirano bolnišnico, kjer je šla skozi poseg strganja roženice. “Bilo je tako grozno, kot tudi zveni. Vidiš iglo, ki ti gre naravnost v oko. Bolelo me je, čeprav sem pred posegom dobila protibolečinske kaplice”, je za BBC rekla Ekkeshis.

Čez nekaj dni je zvedela, da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), redko, vendar zelo resno infekcijo očesa, ki jo povzroča mikroorganizem, ki se nahaja v vodi iz pipe in v bazenih.

Trdi, da se z lečami v očeh ni nikoli tuširala niti plavala v bazenu.

Leče nosi že od dvanajstega leta starosti

“Žal pa sem izvedela, da se je prav tako možno okužiti, če se leč dotikaš z mokrimi rokami, neposredno po njihovem pranju”, pravi mlada ženska.

V dvanjastem letu se je Irenie odločila, da bo zamenjala debela stekla očal s kontaktnimi lečami. Ko je bila stara trideset let, je začela nositi dnevne kontaktne leče. To je vrsta leč, ki se nosijo čez dan, zvečer pa jih odvržemo stran. Vse do takrat z njimi ni imela nikakršnih težav.

Infekcija poškoduje roženico. Ekkeshis je najprej dobila antispeptik in spodbudne besede zdravnikov, ki so ji pravili, da so infekcijo začeli zdraviti še v zgodnji fazi in da bi se njeno stanje moralo v popolnosti razrešiti v roku enega tedna.

Vendar stanje se ji ni poboljšalo, temveč le poslabšalo. Oko jo je začelo neznosno boleti, zato je v maju 2013 šla na transplatacijo roženice. Poseg je navidezno bil uspešen, vendar po desetih dneh se ji je pogled spet začel megliti.

“Na pregledu so ugotovili, da se je AK preselil tudi na novo roženico. Spet sem bila na začetku”, pravi Irenie. Na drugo transplatacijo roženice je šla leta 2014. Med tem pa je Irenie sprejela svoj oslabljeni vid.

“Moj nasvet ljudem je enostaven: nikoli ne dovolite, da bi vaše kontaktne leče kakorkoli prišle v stik z vodo, niti v tušu, niti v bazenu, niti kadar si umivate roke”, je zaključila Irenie.

www.slobodnadalmacija.hr