Zgodovina kontaktnih leč

Poglejte si kratki kronološki opomnik na pomembne dogodke v zgodovini kontaktnih leč…

Mnogi mislijo, da so kontaktne leče odkritje modernih časov, toda prva idejna rešitev ti. kontaktnih leč je omenjena že v dokumentih Leonarda da Vinchija iz začetka 16. stoletja.

1801 – Anglež Thomas Yang je autor temeljne zamisli o kontaktnih lečah. Opisal je aparat (hydrodiaskop) izdelan iz leče mikroskopa in steklenega tubusa napolnjenega z vodo. S poskusom je nameraval izvreči roženico iz dioptrijskega sistema očesa, kar bi naredil z  zamenjavo z drugo lečo.

1887 – Nemec Muller je izdelal stekleno kontaktno lečo kot zdravstveni pripomoček za človeka kateremu so bile odstranjene očesne veke.

1888 – Prvo dioptrijsko korekcijo je naredil Adolf Eugen Fick iz Zűricha, leto za njim pa je neodvisno od Ficka, dioptirijsko korekcijo naredil, prav tako Nemec, Muller. Oftalmolog A. E. Fick je ob tej priložnosti uporabil izraz kontaktna leča in je prav po njegovem naročilu, prvo skleralno kontaktno lečo izdelalo podjetje Zeiss optical Works. Istega leta je pariški oftalmolog Jean Baptist Eugen Kalt naredil cornealno kontaktno lečo, toda pretežko, zaradi česa jo je bilo težko centrirati na oko.

1928 – Podjetje Zeiss izdela prvi poskusni set steklenih kontaktnih leč, različnih zakrivljenosti in različnih dioptrij.

1936 – Thier na Nizozemskem v oko aplicira kontaktno lečo izdelano iz pleksistekla.

1939 – Fritz v Bruslju uporablja kontaktno lečo izdelano iz pleksistekla. Istega leta Muller in Weltem iz Stuttgarta izumita stekleno kontaktno lečo, katera v kombinaciji daje dobro toleranco nošenja s takšno točnostjo dioptrije kot nikomer prej ni uspelo doseči. V teh kontaktni lečah je skleralni del bil izpihan, točni optični središčni del pa je bil dodatno brušen. Te corneo-skleralne kontaktne leče so bile dodelane in postale boljše, ko se jih je začelo izdelovati iz pleksistekla (PMMA). Polnih dvajset let je v proizvodnji kontaktnih leč prevladovalo pleksisteklo (PMMA) kot najboljši material.

1960 – Po dolgem zastoju, v Čehoslovaški prof. Wichterle in ing. Lima odkrijeta nov material polyhydroxyethylmethakrylat, kateri se običajno imenuje HEMA. Od tega materiala sta prof. Wichterle in ing. Lima izumila mehke kontaktne leče, kar je pomenilo preobrat v kontaktologiji. Glavne odlike tega materiala so bile fleksibilnost in hydrofilija pri zadrževanju optične stabilnosti ter udobnost nošenja.

1967 – Tega leta so proizvedene trde kontaktne leče izdelane iz mešanice PMMA in silikona, ti. RGP kontaktne leče, ki dobro prepuščajo kisik, kar je v uporabi zelo pomembno.

1980 – V uporabi mehkih kontaktnih leč se je začel uporabljati silikon, material ki omogoča veliko prepustnost kisika. Pri izboljševanju teh leč je najdena nova kombinacija materialov, silikonhyadrogel. Od tega materiala so izdelane leče namenjene podaljšanemu nošenju (flex wear), kar pomeni, da se z njimi lahko spi, torej, da je omogočeno dihanje roženice tudi, ko so očesne veke spuščene.

1983 – Začela se je proizvodnja in uporaba mehkih kontaktih leč v barvi.

1990 – Food and Drug Admnistration  (FDA) v ZDA ukazuje, da se nekateri tipi kontaktnih leče ne smejo nositi dlje od naznačenega roka.

1995 – Izdelane so dnevne kontaktne leče, ki so zaradi svoje praktičnosti najbolj zastopane na trgu.

1997 – Prve mesečne silikon hidrogelne kontaktne leče, Ciba Vision – Night & Day.

2004 – Druga generacija silikon hidrogelnih kontaktnih leč, Johnson & Johnson – Acuvue Oasys.

2005 – Tretja generacija silikon hidrogelnih kontaktnih leč, Cooper Vision – Biofinity.

2009 – Prve dnevne silikon hidrogelne kontaktne leče, Johnson & Johnson – 1- Day TruEye.

2011 – Bauch & Lom predstavlja Purevision 2 HD, tretjo generacijo silikon hidrogelnih kontaktnih leč.

Bodoče raziskovanje materialov za izdelavo kontaktnih leč je usmerjeno glede na najmanjšo omejitev metabolizma roženice in mehaničnega stresa sprednjega segmenta očesa ter zmanjšanje debelosti, ob istočasni večji prepustnosti kisika ter zadrževanju optične kvalitete kontaktnih leč in enostavnega vzdrževanja.

Prevzeto iz:
www.kontaktne-lece.eu