IRITIS

Iritis je vrsta sprednjega uveitisa in se nanaša na vnetje šarenice.

Vzroki:

Fizična poškodba očesa, vnetne in avtoimune bolezni: ankilozirajoči spondilitis in druge motnje, povezane s HLA-B27, iridociklitis in druge oblike vnetij žilnice, revmatoidni artritis, Behcetova bolezen, Crohnova bolezen, Lupus, Reiterjeva bolezen, kronična psoriaza, sarkoidoza, sklerodermija, ulcerozni kolitis, golšavost; infekcije: tuberkuloza, limska bolezen, sifilis, toksoplazmoza, toksokaroza, Herpes simplex, virus Herpes zoster; maligne bolezni: levkemija, limfom, maligni melanom.

Iritis se običajno pojavi sekundarno po nekaterih sistemskih obolenjih, lahko pa tudi kot ločen simptom.

Vrste:

Obstajata dve glavni vrsti iritisa: akutni in kronični. Med seboj se razlikujeta v mnogih pogledih. Akutni iritis je vrsta iritisa, ki se v nekaj tednih pozdravi sama od sebe. Zdravljenje je hitrejše, če obiskujemo terapije. Kronični iritis je lahko prisoten mesece ali leta preden se pozdravi in se ne odziva tako dobro na terapijo, kot akutni. Spremlja ga tudi večje tveganje hujše okvare vida.

Simptomi:

Okularna in periorbitalna bolečina, fotofobija, konsenzualna fotofobija (če posvetimo v zdravo oko, se pojavi bolečina na prizadetem očesu), zamegljen in meglen vid, pordelost očesa, še posebej okoli šarenice, uhajanje levkocitov in proteinov v sprednjo očesno komoro, sinehija (adhezija irisa na lečo in roženico), potovalna bolezen.

Zdravljenje:

Steroidne protivnetne kapljice za oči (npr. prednizolon acetat), kapljice za širjenje očesa (za preprečevanje sinehij in zmanjševanje fotofobije), kapljice za zniževanje očesnega tlaka (npr. brimonidinijev tartrat), oralni steroidi, subkonjunktivalne steroidne injekcije, nizke steroidne snovi, kot je metotreksat (pri dolgotrajnem kroničnem iritisu).

Možni zapleti so: katarakta, glavkom, kalcifikacija roženice, zadnji uveitis, slepota, keratopatija, cistični makularni edem.