KERATITIS

Keratitis je vnetje roženice. Poznamo površinski keratitis, ki prizadene površinske sloje roženice in običajno ne pušča brazgotin, in globoki keratitis, ki prizadene globlje plasti roženice in običajno pusti brazgotino, ki lahko ovira vid, če se nahaja v bližini vidne osi.

Vzroki:

Vzroki keratitsa so lahko številna stanja in bolezni celotnega telesa, ki lahko vplivajo na roženico (npr. bakterije, virusi, glivice, nevroparalitični keratitis pri ohromelosti prve veje n. trigeminusa). V nekaterih primerih so vzroki neznani (npr. Sklerozirajoči keratitis, Ulcus rodens).

Živi povzročitelji:

Acanthamoeba keratitis – hudo vnetje roženice, ki ga povzročajo amebe (najpogosteje Acanthamoeba), ki se pojavi pri uporabnikih leč.

Bakterijski keratitis – vnetje, ki se najpogosteje pojavi po poškodbi roženice, kot komplikacija konjunktivitisa, kot posledica padca odpornosti ali nošenja leč. Najpogostejši povzročitelj je Staphylococcus aureus ali Pseudomonas aeruginosa pri uporabnikih kontaktnih leč.

Virusni keratitis – povzročajo ga virusi, najpogosteje virusi Herpex simplex

Simptomi:

Simptomi so na začetku bolezni zelo pogosto podobni konjunktivitisu: občutljivost oči na svetlobo, fotofobija, pordelost veznice in občutek nelagodja v očesu, kasneje v hujših primerih prihaja do hude bolečine, izgube vida in gnojenja.

Vrste keratitisa:

Keratitis herpetica

Povzročitelj te bolezni je virus Herpes Simplex. Virusni keratitisi so pogostejši kot bakterijski. Bolezen se začne nenadoma, enostransko, z bolečino in občutkom tujka v očesu. Pogosteje se pojavlja pri moških srednjih let in je včasih povezana s travmo. Herpetični keratitis je najpogosteje sekundarna manifestacija okužbe, ki je posledica prehlada, pljučnice ali gripe.

Keratitis herpetica superficialis

Pojavijo se drobne, sive, zvezdaste motnosti na epiteliju roženice, iz katerih nastajajo mehurčki, ki pokajo in puščajo plitve epitelijske okvare. Bolezen je kronična. Komplikacije so iridociklitis, glavkom, keratitis metaherpetica.

Simptomi: fotofobija, epifora (povečano solzenje), občutek tujega telesa, blefarospazem, nevralgija, slabljenje vida.

Zdravljenje: odstranjevanje infiltriranega tkiva s tuširanjem, antibiotična mazila, atropin, skopolamin, virostatiki, aciklovir, interferon.

Keratitis herpetica parenchimatosa

Povzročitelj herpesa vstopi v parenhim skozi Bowmanovo membrano. Njegov pojav ni posledica neposredne okužbe z virusom herpesa, ampak je posledica imunskih reakcij (virusna alergija). Prihaja do disciformne zamegljenosti roženice, izgube sijaja in gladkosti.

Simptomi: fotofobija, epifora, bolečina, slabljenje vida, zmanjšana občutljivost roženice. Komplikacije so ulkusi, sek. infekcija, recidivi.

Zdravljenje: kortizonski pripravki (to je edina oblika herpetičnega keratitisa, kjer se lahko uporabljajo kortikosteroidi).

Bakterijski keratitis (ulcus serpes corneae)

Ulcerozni keratitis ali ulkus roženice. Bolezen, ki nastane z eksogeno infekcijo roženične površine in se nato širi v globino. Povzročitelja sta streptokok ali pnevmokok. Predpogoj za okužbo je poškodba epitelija roženice, saj je epitel zdrave roženice odporen na prodiranje patogenov v globino.

Izvor infekcije je lahko:

  1. a) Kronično inficirana solzna vrečka ali
  2. b) Konjunktivalna prehodna brazda.

Bolezen se pojavi pri ljudeh, ki so bolj izpostavljeni poškodbam roženice, in sicer kamnoseki, gozdarji…

Simptomi: infiltracija okoli poškodovanega mesta na roženici, dno ulkusa je zamegljeno, sivo in dvignjeno, hiperemija šarenice, nabiranje gnoja na dnu sprednje očesne komore, fotofobija, epifora, bleafarospazem, kemoza veznice, občutek tujka, bolečina.

Zdravljenje: Sulfonamidi in antibiotiki v obliki kapljic in mazil, midriatiki, tuširanje z jodno tinkturo. Posledice bakterijskega keratitisa so iregularni astigmatizem in slabljenje vida.

Mikotični keratitis

Primarna okužba nastane po manjših poškodbah roženice. Sekundarna okužba se pojavi pri primarnih bakterijskih in virusnih okužbah saj antibiotiki, ki zdravijo primarno bolezen, odpirajo pot glivicam. Glivične očesne bolezni na roženici se na splošno pojavljajo kot centralni ulkus.

Povzročitelji so Aspergilus, Candida albicans, aktinomikoze.

Simptomi: ostro omejen ulkus s sivo-rumenim robom, rumeno-beli infiltrat v obliki plošče, suha površina, kot kreda, hypopion, fotofobija, epifora, močna bolečina, ki ni v skladu z izvidi.

Zdravljenje: Tuširanje ulkusa z jodovo tinkturo, antimikotični pripravki (Amfotericin).

Keratitis parenchymatosa (alergijski keratitis)

Obojestransko globoko vnetje roženice, ki ga srečamo pri sifilisu in to v kongenitalni obliki. Pojavi se med 5. in 7. letom starosti in nato v puberteti, pogosteje pri deklicah.

Vzrok: Spremembe v roženičnem parenhimu so posledica alergijsko-hiperergičnih reakcij.

Simptomi: edem endotela, oblakaste motnosti v globokih roženičnih plasteh, nastanek luknjic na roženici, vraščanje krvnih žil v roženico, po 6 do 8 tednih pride do bistrenja motnosti, vendar pa krvne žile v roženici obliterirajo in ostanejo v obliki nežnih senc, bolečina, fotofobija, blefarospazem.

Poleg patoloških sprememb na očeh se pri sifilisu pojavi tudi sedlast nos, izrazita čelna kost, brazgotine na koži v ustnih kotih, naglušnost, Hutchinsonovi zobje, vnetje sklepov.

Zdravljenje: parenteralno penicilin, lokalna kortizonska terapija.

Aktinični keratitis

Aktinični keratitis je boleče stanje očesa, ki ga povzroča izpostavljenost ultravijolični svetlobi, kot je npr. „varilsko oko“, svetloba v solariju, odsev sončne svetlobe s površine snega („snežna slepota“), velike vodne površine (“kopalski keratitis”), pesek (“puščavska slepota”), električna eksplozija itd. Intenzivna ultravijolična svetloba, ki jo oko absorbira, povzroča površinski, vendar zelo boleč in neprijeten keratits.

Simptomi:

Simptomi se navadno pojavijo več ur po izpostavljenosti in se običajno spontano umaknejo v 36 urah. Občutki so „pesek v očeh“, nelagodje in bolečina. Simptomi so močno solzenje, blefarospazem, fotofobija, fluorescentna barva bo pod modro svetlobo zaznala površinske roženične defekte, zožene zenice (ta simptom lahko v nekaterih primerih traja od 96 do 128 ur).

Zdravljenje:

Pregled roženice – iskanje tujka, če pacientu odgovarja povoj, se ga da na tisto oko, na katerem so simptomi močnejši; predpisati analgetik; topični (tj. lokalni) antibiotiki v obliki kapljic ali mazila z namenom preprečevanja okužbe; suhi hladni obkladki.

Punktiformni keratitis

Zaznamujejo ga številne drobne okvare roženičnega epitela. Ponavadi je povezan s konjunktivitisom.

Vzroki:

Najpogosteje ga povzročajo adenovirusi. Drugi vzroki so kontaktne leče, ultravijolična svetloba (varjenje brez maske) in suho oko (keratoconjununctivitis sicca).

Zdravljenje:

Topični antibiotiki za preprečevanje bakterijske superinfekcije. Suho oko mora po zdravljenju nenehno dobivati umetne solze (sindrom suhega očesa).

 Oftalmični herpes zoster

Keratitis zoster je posledica okužbe trigeminalnega ganglija z virusom varičele (virus Varicella zoster). Običajno se pojavi pri starejših ljudeh in oslabljenem imunskem sistemu.

Simptomi: bolečina in hiter pojav vezikul na območju vej oftalmičnega živca (oko, veke, čelo, nos, zgornji del obraza). Vezikule pokajo, se spremenijo v kraste, ki včasih pustijo brazgotine – kot pri noricah. Na roženici lahko nastane punktiformni keratitis ali ulkus, ki ga spremlja konjunktivitis.

Zdravljenje: Topična antivirusna zdravila in per os. Ker so v prvih dveh tednih bolezni pogosto prisotne močne bolečine, lahko dobimo tudi analgetik.

Glivični keratitisi

Običajno se pojavijo ob poškodbah pri kmetovanju ali na vrtu, v zadnjem času pa tudi pri podaljšanem nošenju kontaktnih leč. Zanje je značilen trdovraten ulkus, pogosto prekrit z belimi naslagami.

Zdravljenje: Topično antimikotiki; v najhujših primerih tudi sistemsko.