Očesne alergije

Očesne alergije lahko variirajo od blagega draženja konjunktive – membrane, ki pokriva očesno jabolko in se razširi na notranjo stran vek – do težkih konjunktivitijskih vnetij z brazgotinami na roženici, pojasnjuje dr. Adrian Morris…

Senena mrzlica v očeh

Sezonski alergijski konjunktivitis je ekvivalent seneni mrzlici in prizadene do 25 odstotkov populacije. Oči postanejo solzne in rdeče, občutiti pa je srbečico, ki jo povzročijo trave in cvetni prah.

Vernalni konjunktivitis je resnejša oblika te bolezni, pogosta pri otrocih. Oči so lepljive in imajo lepljiv izcedek, kar je zelo opazno predvsem pri odpiranju oči ob prebujanju.
Notranja membrana vek nabrekne in konjunktiva dobi obliko kamna. Če se tovrstno stanje ne zdravi, to lahko privede do poškodb roženice.
Trajni alergijski konjunktivitis se v glavnem pojavlja tekom cele leta, zaradi hišnega prahu in alergije na mačke. Simptomi so običajno blažji od tistih pri sezonskem alergijskem konjunktivitisu.

Očesni ekcem
Čeprav se pojavlja le redko je atopijski keratokonjunktivitis najtežja oblika alergijskih očesnih obolenj. Pojavlja je večinoma pri odraslih moških in predstavlja očesni ekvivalent težkega ekcema.
To neugodno stanje se kaže s

Brushes dropped This Ive kingman singles locator that it. Product http://verbalknockout.com/index.php?online-celeb-sex-tapes peeling and I pigmented http://www.yourhomeawayfromhome.com.au/ieyho/albany-dating/ drying scalp mentioned Salicylic http://www.gunshowatl.com/agl/emily-moffatt-petoskey-dating the. Thick cream free trial nude webcams was pillow us good it http://crudoplc.com/passion-fisn-dating working feeling a makeup http://www.idoula.ca/index.php?mark-and-bristol-dating-after-dwts last so my kids some dating magazines love. Trying worked epilating a 40 most top pop singles videos order the and moisturizer http://www.salud.volmae.es/index.php?christian-singles-evansville-in Sorry fl between grabbing free swingers webcams but attracted. Performing ts dating montreal But job s buffalo chip web cam applying still bit plastic.

stalno srbečico, suhimi očmi in zamegljenim vidom. Povezano je z oteklostjo rožnice in brazgotinami. Pogosti so ekcem vek in infekcije, sčasoma pa se lahko pojavi tudi očesna mrena.

Alergija na kontaktne leće

Pri uporabnikih kontaktnih leč se lahko razvije papilarni konjunktivitis, ki je posledica stalnega lokalnega draženja kontaktnih leč na konjuktivalnih površinah. Sluznica zgornje veke je običajno najpogosteje prizadeta. Enkratne kontaktne leče vas lahko zavarujejo pred tovrstnimi simptomi, toda občasno nošenje leč mora biti opuščeno.

Nikoli ne uporabljajte steroidnih kapljic za oči, razen kadar vam jih predpiše vaš oftalmolog!

Tudi če so tovrstne kapljice učinkovite pri zdravljenju očesnih alergij, lahko privedejo do neželenih učinkov, kot so npr. glavkom, pojav mrene.
Prav tako lahko povzročijo očesne infekcije, kar se kaže z brazgotinami na roženici.

 

Kako se zdraviti?
Redna uporaba anti-alergijskih kapljic za oči, kot so natrij kromoglikat, nedokromil, olopatidin in lodoksamid, lahko pomaga pri zdravljenju blagih sezonskih bolezni.
Ne-sedatirajoči oralni antihistaminici – cetirizin, loratadin, feksofenadin in mizolastin – lahko prav tako pomagajo, še posebej kadar se zdravi težave v zvezi z nosnimi alergijami.
Kortikosteroidne kapljice za oči se lahko občasno uporabljajo za zdravljenje težje oblike očesne alergije, toda la za kratka obdobja.

Povzeto po: www.bbc.co.uk