Oči odkrivajo vaše bolezni

Vaše oči takoj izdajo kje ste bili in kaj ste delali, ne glede na to ali ste slabo spali ali plavali v bazenu s klorirano vodo. Rdečilo in nadraženost  pa sta včasih lahko tudi indikatorja resnejših problemov…

Rdeče oči

Virusi: virusi ali lokalizirana okužba lahko povzročijo rdečilo oči – problem se ponavadi prične v enem očesu, lahko pa se razširi tudi na drugo oko. Drugi simptomi vnetja so bolečina okoli očesa, občutljivost na svetlobo (fotofobija) in vlažne oči. Pomagale vam bodo antivirusne kapi, katere vam lahko predpiše zdravnik splošne medicine. Če dobite herpes na ustih, po vsakem dotikanju operite roke.

Iritis: če vam oči poprimejo temno rdečo barvo in občutite pulsirajočo bolečino, kaže na to, da imate iritis – vnetje šarenice, obarvanega dela očesa. To obolenje povzroča reakcija imunskega sistema, njen resnični vzrok pa ni znan. Rdečilo se pojavi v samem središču očesa in se širi v širino v obdobju od 24 do 48 ur. Ponavadi se ne širi na drugo oko. K zbijanju vnetja pomagajo kapljice s kortikosteroidi, v težjih primerih pa tudi antibiotiki.

Visok pritisk: rdečilo na belem delu očesa, ki se ne umika, lahko kaže na zvišan krvni pritisk. Visok pritisk povzroča širjenje in pokanje kapilar, kar povzroča rdeče madeže na beloočnicah (ne na šarenici).

Krvavenje: če eno oko nenadoma pordeči brez drugih simptomov, to kaže na notranje krvavenje pri katerem kri izteka v tanki opni kože na zunanjem delu očesa.To je zelo pogosta pojava še posebno pri starejših. Vzrok kravevnja je lahko težek kašelj, bruhanje ali močno curenje iz nosu pri katerem se močno naprezamo, da bi ga očistili.

Suhe oči

Menopavza: povzroča spremembe v količini hormonov, kar med ostalim povzroča slabljenje sistema vlaženja oči. Zmanjšuje se proizvajanje tekočine, ki vlaži površino očesa. Problem lahko rešite tako, da vsakih deset minut zaprete oči za 20 sekund. Delo v klimatiziranih prostorih in predolgo nošenje kontaktnih leč prav tako izsušuje oči. Tu pomagajo kapi znane pod imenom umetne solze.

Sjogrenov sindrom: autoimuno stanje, ki povzroča, da telo napada žlezde, ki proizvajajo vlago, kar pripelje do nenormalno suhih oči. Ostali simptomi so še ekstremno suha usta in utrujenost mišic. Bolezen se razvija počasi. Za njo oboli več žensk kot moških, ponavadi se diagnosticira v štiridestem in petdestem letu življenja. Simptomi se lahko ublažijo z umetnimi solzami.

Keratitis: stanje v katerem roženica, kupola na sprednjem delu očesa, postane suha. Vzroki so lahko različni: če niste pravilno zaprli oči med spanjem, če ne zapirate očesa dovoljkrat ali kot posledica poškodbe očesa. To stanje zdravite z umetnimi solzami.

Srbenje oči

Blefaritis: je iritacija in okužba kože notranjih vek. Včasih se na očesnih vekah pojavljajo luske podobne prhljaju, vendar so to pravzaprav luske kože vek. Stanje je lahko povzročeno zaradi bakterijske okužbe, je pa tudi povezano z rosaceom. Ne obstaja zdravilo za blefaritis, nekateri zdravniki pa svetujejo, da v topli vodi otopite ščepec sode bikarbone, v raztopino pomočite blazinico in z njo premažete rob trepalnic dvakrat dnevno. S tem boste zmanjšali iritacijo.

Alergija: srbenje oči je pogosto simptom alergije, problema znanega kot alergijski konjunktivitis. Obstajajo dve vrste: sezonski alergijski konjunktivitis (če ste izloženi travi, cvetnemu prahu, pleveli) in trajni alergijski konjunktivitis (kateri se dogaja skozi celo leto zaradi izpostavljenosti alergenim kot so plesen v gospodinjstvu, prah, dlake hišnih ljubljenčkov). Simpomi se lahko umirijo, ko izginejo vzroki.  Antihistaminiki in steroidni nazalni spreji pogosto lahko kontroliranjo simptome očesa.

Pobarvani obroči okrog šarenice

Visoki holesterol: mlečno bel obroč okrog šarenice je lahko znak zvišanega holesterola znanega kot arcus senilis. Ta beli obroč je povzročen zaradi nabiranja masti v roženici. Obroč bi moral izginiti s terapijo in sremembo načina življenja. Vsaka oseba z visokim holesterolom ne bo razvila tovrstni simptom.

Oči lahko odkrijejo stanje vašega organizma

Wilsonova bolezen: rjavo-bakren obroč okrog oči je lahko znak Wilsonove bolezni, redke genske motnje, ki omogoča, da se organizem oslobodi viška bakra. Najpogosteje se pojavlja pri mladih po 35-em letu starosti. Zdravi se z zdravili in z izogibanjem živi, ki so bogate z bakrom kot so jetrica, čokolada in gobe. V primeru, da se takšno stanje ne zdravi lahko pride do poškodb jeter in možganov.

Vodene oči

Blokirani solzni kanali: če se solzni kanali blokirajo, tekočina ne more odteči, stagnacija tekočine pa lahko privede do okužbe, zaradi katere oči postanejo vodenaste in nadražene. Približno 20 procentov novorojencev ima blokirane solzne kanale pri rojstvu, vendar se jim običajno oči zbistrijo v prvem letu življenja. Pri odraslih problem običajno izziva okužbe, vnetja, poškodbe ali tumor. Zdravljenje je odvisno od vzroka in starosti (pri kroničnem problemu je pogosto potreben majhen kirurški poseg), ponavadi pa se lahko dobro zdrav.

Suhe oči: tudi suhe oči lahko povzročijo vodene oči. Če so oči suhe, prihaja do iritacije, kar pa izziva kopičenje solza.

Spremembe oblike

Ciste: možen vzrok izbuljenih oči je lahko velika, notranja cista, ki ni nujno boleča. Znana je kot chalazion, povzroča pa blokado ene od žlezd v očesu. Tekočina se ne more izločati kot bi se morala, tako da se formira v obliki graha v očesni veki. Tople obloge lahko ublažijo področje bolečene, včasih pa jih je potrebno kirurško odstraniti.

Dijabetes: spuščena veka je lahko znak problema z mišicami ali s poškodbo živca nekje drugje v telesu. Dijabetes lahko poškoduje fine krvne žile, ki skrbijo za živce v zadnjem delu očesa. Vendar pa, če gre za sunkovito spuščanje vek, bi vzrok lahko bila mala aneurizma v možganih, mogoče tumor ali tumor na vrhu pljuč, tako da takoj poiščite zdravniško pomoč.

Bolečina v očesu

Abrazija roženice: abrazija roženice izziva zelo ostro bolečino, oko pa se instinktivno zapira, da bi zaščitilo roženico pred močno svetlobo. Takšne poškodbe se ponavadi zdravijo same, čeprav antibiotske kapljice za oči lahko preprečijo nadaljne infekcije.

Ulkus: ulkus roženice lahko povzroči ostro, stalno bolečino v očesu, pa tudi zmanjša očesni sijaj. Od tega stanja najpogosteje obolijo osebe, ki nosijo kontaktne leče, povzroči pa jo lahko tudi okužba očesa. Pomembno je, da čimprej obiščete zdravnika, da lahko pravočasno pričnete terapijo z antibiotskimi kapljicami in steroidi.

Glavkom: globoka, nepopustljiva bolečina je lahko znak glavkoma, ki se ne zdravi. Lahko privede do sleposti.

Prevzeto iz: www.tportal.hr