OPTIČNE ILUZIJE

Rotirajoči prstan

opticke-iluzije_1

Če se zagledate v točko, ki se nahaja v sredini slike, in pomaknete glave stran od monitorja, se bodo prstani začeli obračati. Sedaj začnite približevati glavo k monitorju in začeli se bodo obračati v nasprotno smer.

Hermannova rešetka

opticke-iluzije_2

To je ena od klasičnih iluzij in se imenuje po Ludimarju Hermannu, ki jo je odkril 1870. leta. Na vseh mestih, kjer se bele linije križajo, naše oči vidijo sive madeže. Toda, če pogledate direktno na eno od presečišč, madež izgine.

Slika, ki izginja

opticke-iluzije_3

Zaglejte se v sliko približno pol minute, brez premikanja oči in slika bo začela izginjati. To je variacija Troxler efekta, ki pravi, da če fiksirate pogled na določene točke, okolna slika postopoma začenja izginjati.

Kanizsa trikotnik

Optičke iluzije

Ta trikotnik je dobil ime po psihologu Gaetanu Kanizsau, ki je prvi opisal njegovo delovanje. Ko pogledate sliko, možgani ustvarjajo obrise trikotnika, čeprav ti ne obstajajo.

Blivet

Optičke iluzije

Znana tudi kot “Poiuyt” ali “Vražja vilica”. Tudi to je dokaj znana iluzija nemogočega objekta. Dva pravokotna kraka, na eni strani, se pretvarjajta v tri cilindrične krake, na drugi strani.

Iluzija pošasti

Optičke iluzije

To iluzijo lahko najdete v skoraj vsakem učbeniku psihologije na svetu. Dve pošasti na tej sliki sta pravzaprav enake velikosti. Toda, naši možgani avtomatsko prilagajajo slike, ki so bolj oddaljene, zaradi česar se zdi, da je bolj oddaljena pošast večja.

Jastrow iluzija

Optičke iluzije

Naziv je dobila po Robertu Jastowu iz 1889. leta. Spodnja figura se zdi večja, čeprav so obe figure enake velikosti. Krajša stranica figure “A” se nahaja neposredno zraven daljše stranice figure “B”, zaradi česa dobivamo napačen privid.

Fraserjeva spirala

Optičke iluzije

Prvi jo je opisal britanski psiholog James Fraser 1908. leta. Iluzija je znana tudi po nazivu “lažna spirala”. Čeprav se zdi, da so loki, ki se prekrivajo, spirale, ki gredo v neskončnost, gre samo za zaporedje koncentričnih krožnic.

Svetlikajoča rešetka

Optičke iluzije

To je variacija Hermannove rešetke, kjer se črne točke pojavljajo in izginjajo na presečiščih sivih linij. Zanimivo je, da če nagnete glavo za 45 stopinj, se učinek zmanjša, vendar ne tudi eliminira.

Modra in zelena

Optičke iluzije

Obstaja nekoliko variacij te iluzije, toda efekt je enak. “Modro” in “zeleno” ozadje je pravzaprav enake barve. Odprite v Photoshopu in se prepričajte.

Penroseov trikotnik

Optičke iluzije

Penroseov trikotnik je znan grafični paradoks. Prikazuje tri gredi, ki so združene pod pravim kotom, še vedno pa tvorijo trikotnik. Očitno kršijo nekoliko zakonov evklidske geometrije. Med drugim, ta zakon pravi, da je seštevek vseh kotov v kateremkoli trikotniku enak 180 stopinjam.

Črno na belem

Optičke iluzije

Zaglejte se v središče slike približno 30 sekund, zatem pa poglejte v daljavo, po možnosti, na belo površino. Strop lahko pomaga. Kaj vidite?

Zollnerjeva iluzija

Optičke iluzije

Naziv je dobila po Johannu Karlu Friedrichu Zollnerju, tvorijo pa jo vzporedne linije, ki niso videti preveč vzporedne. Toda, če vzamete ravnilo, se boste prepričali, da so vzporedne.

Heringova iluzija

Optičke iluzije

Čeprav se te dve liniji zdita zaobljeni na ven, sta popolnoma ravni in vzporedni. Ta iluzija se pripisuje nemškemu psihologu Ewaldu Heringu.

Tickenerjevi krogi

Optičke iluzije

Ti krogi so znani kot Ebbinghausova iluzija in v psiholoških krogih še vedno traja razprava o tem, kaj je točno odgovorno za ta efekt. Karkoli že je vzrok za to, oranžni krog na levi strani se zdi manjši od tistega na desni, čeprav sta pravzaprav enake velikosti. Tako je, identična sta.

Poševni stolp

Optičke iluzije

Poševni stolp v Pisi res stoji poševno, toda ti dve sliki sta pravzaprav enaki. To, da desni stolp izgleda bolj nagnjen je stvar iluzije. Poskusite narediti isto stvar s katerokoli visoko stavbo in ona bo nagnjena.

Rotirajoča silhueta

Optičke iluzije

To iluzijo je kreiral internetni oblikovalec Nobuyuki Kayahara. Posebna je po tem, da nekateri ljudje vidijo, da se silhueta vrti v smeri gibanja urinega kazalca, nekateri pa vidijo, da se vrti v nasprotno stran. Kaj vidite vi?

Gor-dol

Optičke iluzije

Čeprav je očitno, da pravokotniki, ki se premikajo gor-dol, stojijo na isti horizontalni poziciji, so naši možgani prepričani, da bi se oni morali premikati v desno.

Rotirajoči kvadrati

Optičke iluzije

Čeprav se sprva ne zdi kot nekaj posebnega, boste pri preletu s pogledom preko slike opazili, da se kvadrati začnejo rotirati. Toda takoj, ko usmerite pogled na eno točko na sliki, kvadrati prenehajo z rotiranjem.

Statičen premik

Optičke iluzije

Ne, to ni animirana slika. Slika je res statična. To lahko opazite šele, ko pogledate v posamezno točko. Takrat se premikanje preneha. Ta iluzija je izvedena s pomočjo kontrasta barv in položaja oblik znotraj slike.

Rožnato zasledovanje

Optičke iluzije

Prav tako znana kot pac-mac iluzija. Če se zagledate v križec, ki se nahaja v središču slike, se bo začel pojavljati zelen disk, ki kroži po rožnatih diskih. Po nekaj sekundah bodo začeli rožnati diski počasi izginjati in videli boste samo zelen disk, ki kroži okrog križca. Ne odmikajte pogleda s križca.

Iluzija iz bara

Optičke iluzije

Ta znana iluzija je najdena na zidu nekega bara. Čeprav se temu ne zdi tako, so linije na tej sliki res vzporedne.

Baxter Harris iluzija

Optičke iluzije

Usmerite svojo pozornost na črn okvir okrog slike. On je pravzaprav raven, toda znanstveniki za zdaj še nimajo obrazložitve za to najnovejše odkritje.

Curryjem paradoks

Optičke iluzije

Čeprav sta oba trikotnika sestavljena iz povsem enakih delov, v drugem trikotniku manjka en del. Avtor tega magičnega trikotnika je Paul Curry, gre pa za to, da niti eden od ta dva “trikotnika” ni trikotnik, saj imata zakrivljeni hipotenuzi.

Vir: emuskarac.com

VEČ

Ne verjemite vsemu kar vidite

Katere barve je obleka? 

Ena od najpopularnejših iluzij 

In še mnogo, mnogo, mnogo iluzij…