Otroci in strabizem

Strabizem ali škiljenje si zasluži posebno pozornost, kadar govorimo o zdravju otrok…

Strabizem ni samo estetska napaka, ampak je povezan z zmanjšanjem vidnega polja. Zapleteno zdravljenje strabizma se pri otrocih začne že v predšolskem obdobju in zahteva dolgotrajno profesionalno obravnavo oftalmologa ter doslednost staršev.

Konkomitantni strabizem

Ta vrsta strabizma prizadene 4-6% otrok. Ponavadi je že prirojen, lahko pa se pojavi šele po rojstvu, in sicer do približno tretjega leta starosti. Pri tej vrsti strabizma se oči lahko premikajo v vse smeri in gibanje ni omejeno, poleg tega pa ne nastajajo dvojne slike. Škiljenje je lahko enostransko – stalno škili samo levo ali desno oko. V tem primeru se pojavlja večje tveganje za razvoj slabovidnosti. Drugi tip je izmenični strabizem, pri katerem se oči obračajo, pacient pa lahko sliko izostri z levim in desnim očesom. V takem primeru je tveganje za razvoj slabovidnosti manjše.

Ezotropija (konvergentni strabizem) je najpogostejša oblika strabizma v otroštvu. Pri tem oko škili navznoter, proti nosu. Egzotropija (divergentni strabizem) je nasprotna oblika, pri kateri oko “beži” navzven. Ta oblika je manj pogosta, pojavlja pa se ponavadi kasneje kot ezotropija. V nekaterih primerih se lahko srečamo tudi s hipertropijo (vertikalni strabizem), kjer oko “uhaja” gor in dol.

Paralitični strabizem

Za paralitični strabizem je značilna okvara premikanja enega očesa ali obeh očes. Tovrsten strabizem je lahko prirojen, lahko pa se pojavi tudi kasneje. Možni vzroki zanj so poškodbe, tumorji, krvožilne bolezni, degenerativne bolezni, itd. Pri tej vrsti bolezni je zelo neprijeten simptom pojavljanje dvojne slike (diplopija), ki pacienta ovira in omejuje v vsakdanjem življenju. V takih primerih je vedno potreben temeljit zdravniški pregled in ugotavljanje vzrokov paralitičnega strabizma. Pri prirojeni obliki je večinoma edina možnost korekcije le operacija.

Zdravljenje strabizma

Za uspešno zdravljenje je odločilno zgodnje odkrivanje napak. Prvi korak je predpisovanje natančne dioptrijske korekcije, ki včasih zadostuje za izboljšanje strabizma. Poleg tega je potrebno pregledati vid vsakega očesa posebej, da se lahko pravočasno odkrije morebitna slabovidnost (ambliopija). Če se slabovidnost pojavi, je potrebno začeti s prekrivanjem “normalno zdravega” očesa, z namenom, da se okrepi in izboljša vida “slabšega” očesa. V tej fazi zdravljenja je zelo pomembno sodelovanje staršev, saj otroci pogosto zavračajo tovrstne metode zdravljenja. Če standardne metode zdravljenja strabizma ne dajo želenih rezultatov, kot alternativa ostaja operacija. Le-ta se lahko opravi šele tedaj, ko je dosežen dober vid na obeh očesih. Idealen čas zanjo je v predšolskem obdobju, ko se vid še razvija. V številnih primerih le en operativni poseg ne zadostuje in ga je potrebno ponoviti.

Strabizem je težava, reševanje katere je odvisno od tipa bolezni, časa nastanka in drugih faktorjev. Predvsem je za uspešno zdravljenje potrebno pravočasno obiskati oftalmologa in se držati predpisane terapije. Dosledno upoštevanje le-te je za otroke velikokrat zelo težko in naporno, toda naloga staršev je, da malega pacienta pozitivno motivirajo in mu pomagajo na poti do zdravega vida.

Povzeto po: www.optometrija.net