TUMORJI VEK

Tumorji veke so lahko benigni in maligni.

Benigni tumorji so nevusi, papilomi, bradavice, molluscum contagiosum, xanthelasma, keratoakantom, hemangiom in ciste.

Maligni tumorji so bazalni karcinom (bazaliom), skvamozni karcinom, maligni melanom, sarkom in karcinom, povezan s xeroderma pigmentosum. Tumorske metastaze se lahko pojavijo tudi na drugih mestih, vendar so izredno redke.

Bazaliom vek (Carcinoma basocellulare)

Bazaliom se najpogosteje pojavi na koži spodnje veke, vzdolž roba ali na samem robu veke. Začne se kot vozlič, ki vztrajno eksulcerira in se pokriva s krasto. Počasi raste po širini in globini in uničuje okoliško tkivo. Okoli eksulceracije, oziroma kraste, se dviga značilni zid tumorskega tkiva biserne barve.

Dejansko ni popolni karcinom, ker ne metastazira. To je najpogostejši tumor na vekah. Nastane zaradi razraščanja celic bazalne plasti kože. Zapuščen karcinom lahko ogrozi oko, a redko ogroža življenje. Če se ga operira v zgodnjem stadiju, ga je moč v celoti pozdraviti. V posebnih primerih se uporablja radioterapija ali krioterapija s tekočim dušikom.

Karcinom ploščatih celic, skvamozni karcinom (Carcinoma planocellulare)

Planocelularni karcinom je veliko redkejši, vendar veliko bolj maligen kot bazaliom – hitreje raste in bolj uničuje tkivo ter pogosteje metastazira. Morfologija je lahko podobna keratozi ali bazaliomu.

Pojavi se kot vozel, s hiperkeratozo, in kasneje z ulceracijo. Poleg tega, da uničuje okoliško tkivo, prav tako metastazira v regionalne limfne žleze.

Karcinom lojnih žlez (Carcinoma sebaceum)

Pojavi se kot maligna celična sprememba v Zeisovih ali Meibomovih žlezah. Pogosto se začne kot omejen vnetni vozel, ki preraste v hordeolum ali chalazion. Ti tumorji so najbolj agresivni od vseh karcinomov vek.

 Maligni melanom vek (Melanoma palpebrarum)

Vse maligne tumorje vek je treba odstraniti do zdravega tkiva. Taki posegi, nažalost, pogosto mutilirajo veke, zato so potrebne zapletene kirurške rekonstrukcije, da bi veke zopet normalno delovale in izgledale. Postopek je zato treba opraviti čim prej. Včasih se kirurško zdravljenje dopolnjuje z lokalnim obsevanjem, ki lahko povzroči katarakto in poškoduje globlje strukture očesa.

Maligni melanom vek se ne razlikuje od malignega melanoma na kakem drugem delu kože in se lahko pojavi v več karakterističnih oblikah, ki ni nujno, da so pigmentirane. Pomembno je le, da jih zgodaj prepoznamo. Tumorji z debelino manj kot 0,80 mm redko metastazirajo.