Vidite “pajčevine” v očesu?

Ste že kdaj v vašem vidu videli drobcene ”pajčevine”? Te drobcene “pajčevine” oziroma ti. floaterji so delci, ki lebdijo v vašem vidnem polju. To so majhne, temne, senčne oblike, ki lahko izgledajo kot madeži, niti ali grobe linije. Premikajo se takrat, ko se premikajo vaše oči, vendar ko pa jih poskušate pogledati direktno, od vašega pogleda ”pobegnejo”. Njihovo gibanje ni ravno v skladu s premiki oči, kadar pa oči mirujejo, izgleda kot da bi floaterji lebdeli na njihovi površini.

floaters

To je problem skoraj večine ljudi, a s časom se naučimo kako ga ignorirati. Floaterje vidimo le v primeru, če postanejo številčnejši ali bolj izraziti. Najbolj izrazito se vidijo, če gledamo v nekaj svetlega – na primer bel papir ali modro nebo.

Kaj povzroča “pajčevine”?

Floaterje vidimo takrat, kadar se steklovina, ki izpolnjuje okoli 80% očesa in pomaga pri vzdrževanju okrogle oblike, začne počasi zmanjševati. Med tem, ko se steklovina manjša, postaja nekoliko bolj žilava, te nitke pa lahko potem mečejo majhne sence na mrežnico (tkivo občutljivo na svetlobo). Takrat vidimo “pajčevine”.

V večini primerov so floaterji le del naravnega procesa staranja ter običajna motnja v vidu. V začetku so lahko nekoliko nadležni, vendar se čez čas ustalijo pri dnu očesa in niso več tako moteči. Ponavadi nagajajo izven vašega vidnega polja in nikoli ne izginejo v popolnosti.

Vendar pa obstajajo tudi drugi, bolj resni povzročitelji tega pojava, kot so na primer infekcije, vnetja (uveitis), krvavitve, solz iz  mrežnice  ter pošodbe očesa.

Kdo je v nevarnosti?

Velika verjetnost je, da se pajčevine razvijejo pri večini ljudeh, ko postajajo starejši, najpogostejše pa so pri ljudeh, ki so zelo kratkovidni, imajo sladkorno bolezen ali pa so imeli operacijo mrene.

Kako se zdravi?

Pri ljudeh, pri katerih so floaterji le manjša neprijetnost, zdravljenje ni potrebno.

V retkih primerih pa so floaterji tako gosti in številčni, da bistveno vplivajo na vid. V takih primerih je potrebna vitrektomija, kirurški postopek s katerim se odstranijo floaterji iz steklovine.

Z vitrektomijo odstranimo iz steklovine “gel”skupaj z lebdečim odpadom iz očesa, gel pa se nato nadomesti s solno raztopino. Glede na to, da je steklovina večinoma zgrajena iz vode, zamenjave med gelom in solno raztopino ne opazimo.

Ta operacija nosi velik rizik za vid zaradi raznih možnih komplikacij, kot so solze iz mrežnice, odstop mrežnice in očesna mrena. Večina očesnih kirurgov ta postopek priporoča le v primeru, če pajčevine resno zavirajo vid, drugače ga odsvetujejo.

Pajčevine in odstop mrežnice

retinal-det

Včasih del steklovine povleče vlakna mrežnice naenkrat namesto postopoma, kar povzroči nagel pojav številnih novih folaterjev. Temu pravimo odstop steklovine, kar pa v večini primerov  ni ogrožajoče in ne zahteva po zdravljenju.

Vendar če se naglem povečanju pajčevin pridružijo tudi  bliski svetlobe na periferiji in izguba perifernega (bočnega) vida, potem obstaja možnost, da gre za odstop mrežnice. Do odstopa mrežnice pride kadar se katerikoli del mrežnice dvigne oz. izvleče iz svojega normalnega položaja v zadnjem delu očesa.

Odstop mrežnice je resno stanje in nujno zahteva zdravniško pomoč. Če se ne zdravi, lahko pride do trajnih poškodb vida v roku dveh, treh dneh, v skrajnih primerih pa lahko pride tudi do popolne slepote v obolelem očesu.

Tisti, katerim se pojavijo vsi trije zgoraj našteti simptomi, se morajo nujno oglasiti pri oftalmologu na podroben pregled ter posvet za nadaljnje zdravljenje.

www.nei.nih.gov