SAMO DA TE VIDIM: Od 2010 možna presaditev roženice v Splitu

Letno v Splitu roženico potrebuje med 70 in 90 pacientov, v celi Hrvaški pa je takšnih oseb okoli 350. Oprema, potrebna za tovrsten transplantacijski poseg, stane 1,3 milijona kun…

V roku 3-4 mesecev bodo na Kliniki za očesne bolezni KBC Split začeli s transplantacijami roženice, nam je povedal vodja projekta, dr. Kajo Bućan. Vsa potrebna oprema je nabavljena. Vrednost opreme znaša okoli 1,3 milijona kun, kupljena pa je bila z decentraliziranimi sredstvi Ministrstva za zdravje in socialo. Dobili smo 5 novih aparatur, od katerih se 3 prvič pojavljajo v KBC Split. Trenutno smo v postopku nabave mikrokirurškega instrumentarija, ki stane okrog 200.000 kun, s pomočjo katerega se odvzema tkivo darovalčeve roženice in se ga presadi na prejemnika, še pravi dr. Bućan.

Dr. Kajo Bućan: Pacientom iz Dalmacije ne bo več treba iti na transplantacijo v Zagreb.

Zaključno izobraževanje
Splitski KBC bo prva bolnišnica v Dalmaciji (od Zadra do Dubrovnika), ki bo opravljala transplantacijo roženice, letne potrebe po tej operaciji pa so med 70 in 90 pacienti. Vsem tistim, ki so do sedaj odhajali na transplantacijo v Zagreb, čez nekaj mesecev to ne bo več potrebno.
Seveda pa je za transplantacijo najprej potreben darovalec. Ko eksplantiramo roženico darovalca, je pošljemo v Očesno banko KBC “Rebro” v Zagrebu, kjer se preverijo njena kakovost, sterilnost in vsi potrebni parametri, povezani z določeno roženico. Celotna ekipa, ki bo opravljala transplantacije v Splitu, je prešla ustrezno izobraževanje in pripravljena pričakuje prve operacije.
Do konca tega leta bomo dr. Aleksej Medić, dr. Robert Stanić in jaz odšli še na zaključno izobraževanje v Zagreb, pravi dr. Bućan. V začetku leta 2008 je na Hrvaškem na transplantacijo roženice čakalo okoli 350 ljudi. Operacija traja uro do uro in pol, neposredno okrevanje pa traja 3-4 tedne, obstaja pa tudi možnost, oko zavrne transplantat.
Za vse prihajajoče operacije imamo zagotovljene operacijske dvorane in odlične mikroskope za mikrokirurške operacije na očesu. Imamo tudi vso opremo za predoperacijsko diagnostiko in pooperacijsko spremljanje transplanta in stanja očesa, zaključuje dr. Bućan.

Operacija mrene z malim rezom
Pred kratkim je bila v Splitu prvič opravljena operacija fakoemulzifikacija katarakte (ultrazvočna operacija mrene), z 1,8-milimetrskim rezom. Ultrazvočno operacijo mrene v Splitu opravljamo že 11 let, sedaj pa smo jo prvič opravili z le 1,8-milimetrskim rezom (t.i. mikroincizija).
Do sedaj je rez meril 3,2 milimetra. Takšna operacija traja od 10 do 12 minut. S tem najnovejšim dosežkom smo se postavili ob bok vsem svetovnim centrom, ki opravljajo tovrsten tip operacije, razmišlja dr. Kajo Bućan.

Povzeto po: www.slobodnadalmacija.hr, Avtor: Ivica Marković